От х:

Днес в x:

Бившето ракетно-старчески дом. Д-р Фотев се връща като шеф на Ортопедия. Преглед на регионалния печат

"Локомотивите за скрап, жепейците на перона" чело на "Новинар Юг". По повод на утрешният Жп-протест, материали на подобна тематика в днешната регионална преса. Всичко си го знаем-техниката е остаряла, от 69-та година. Непрекъснато се поврежда. Два локомотива са неизползваеми и съответно ще отидат за скрап, защото пълният ремонт на единия струва 1 млн лева. Не работи дори една от двете мотриси "Сименес", доставени в Димитровград през 2006-та година. Няма пари за резервни части.Най-трагично в сектора ще стане когато се либерализират превозите през 2014-та година. Тогава чужди товарни композиции ще пресичат България, а съответно нашите ще могат да минават през чужбина. Локомотивите и вагоните ни обаче са толкова стари и развалени, че нямат никакъв лиценз, предупреждават жепейци.

"Бившето ракетно-старчески дом" Димитровград ще иска три изоставени военни казарми за да ги ремонтира с европейски пари, става ясно от първите докладни  за първото работно заседание на димитровградския общинският съвет. Искането на военните имоти с отпаднала необходимост е на досегашният депутат, а сега кмет Иво Димов. Засега се знаят плановете само за имота до парк "Пеньо Пенев" или бившето ракетно. С евросредстватова ще стане старчески дом.

"Инфекциозното се напълни с бебета" предупреждава заглавие от втора страница. Дечицата са от няколко месеца до годинка. Страдат най-вече от ОРЗ и Рота вируси, макар че има и не малко болни от хепатит. Напоследък обаче острото заразно заболяване затихвало, успокоява д-р Красимира Кинова от хасковското инфекциозно.

"Гаф със застъпване реже субсидиите на земеделци" Близо 1/3 от земеделските стопани в региона са изправени пред угрозата да загубят част от националната субсидия за единица обработваема площ, заради застъпвания на терени. Гафове в компютърното очертаване на площите, извършено в началото на годината в поземлената комисия са причина за бъркотията. Оказва се, че терени от няколко квадрата до десетки декари се водят едновременно на двама стопани.

На практика, всеки път когато държавата се опита да реши един проблем, създава няколко други. Кому бе необходимо новото очертаване на площите при условие, че пак добрия стар нотариален акт ще оправя нещата? Само замеделците, които покажат нотариален акт за спорните терени ще получат субсидия за тях.

И вестник "Хасковска Марица" е на агровълна: "Осъдиха харманлиец заради евроизмама с ниви". Харманлиец пробвал да кандидатства за евросубсидия, като декларирал, че обработва два пъти по-голяма площ от действителното. Кандадаства се с декларирана обработваема площ, а стопаните се надяват че проверката на разплащателната агенция за реалната площ ще ги пропусне. Това било масова практика, но харманлиецът кандидатствал за доста пари и все пак го проверили. Оказало се, че вместо декларирани 44 хектара в землището на село Браница, стопанинът се занимавал само с 21.

Съдът му наложи 1 година пробация и 800 лв глоба

"Фирми дължат на хазната 102 млн лева"-чело. Това са фирми от региона, а сумата е натрупана от неплатени данъци, осигуровки и глоби. 279 са фирмите от областта които дължат 5 хиляди или повече лева на хазната. Фрапиращото е че 196 фирми длъжници нямат никакво декларирано имущество върху което може да се наложи запор или възбрана, докато задълженията не се покрият. В Същото време тия фирми дължат 77 млн лева! Бюджетът едва ли някога ще види тия пари. И както се оказва е изключително лесно да прехвърлиш фирма със задължения и да се отървеш от тях.

"Ченгета иззеха ценни марки и монети" от стр. първа. Два класьора с 950 български и руски монети и 5 класьора с пощенски марки са иззети от тополовградските полицаи при рутинна проверка на лъскаво пежо с бургаска регистрация. Тримата мъже в Пежо-то не дали разумен отговор откъде имат предметите, които се преценяват, че са с нумизматична и колекционерска стойност.

Не се знае какво полицаите намират за разумен отговор. Може да го няма в речника или в устава. И откъде на къде някой ще да дава обяснения какво има в собствената си кола? Айде да са оръжия и наркотици-разбираемо, ама марки и монети. Че много хора от моето поколение ще трябва да измислят "разумни обяснения" защото имат на таваните си класьори с марки и монети още от ученическите им години.

"В общежитията спасиха жертви на пътя" По повод световният ден за възпоминание жертвите на пътя, 20-ти ноември, възпитателите в ученическите общежития се сетиха да проведат открит урок с децата и да им обяснят принципите за оказване на първа помощ и правилата за движение.

"Само д-р Фотев с мерак за шеф на Ортопедия" водещо на стр. 2. Предстои конкурс за шефското място в 17 отделения на областната болница. На повечето места кандидатите са по един-досегашния шеф. Само ортопедия няма и един кандидат. Досегашният началник, д-р Румен Иванов е в отпуск и няма да се връща на работа. На предишният конкурс мераклия бе д-р Георги Фотев, но тогава не бе допуснат заради липса на квалификация "Здравен мениджмънт". Новият директор обаче премахна изискването и Фотев ще се кандидатира пак и вероятно ще спечели. Той напусна със скандал ортопедичното отделение на МБАЛ в средата на 90-те години и оттогава там не искаха да го чуят и видят. Нещата обаче се обръщат, а пък и ортопедите обичат девиза си "счупеното носи щастие".

Това бе по интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини