От х:

Днес в x:

Уникална изложба за Освобождението на Смолян представят в музея

На 18 октомври от 17.00 часа  се открива документална изложба “Свобода за Родопите”  в изложбените  зали на РИМ “Стою Шишков” в Смолян.

В нея са включени 90 броя оригинални вещи, документи и бойно оръжие от фондовете на музея, представящи основните моменти от Освободителната Балканска война, участието на местното население в нея и признателността на поколенията към подвига на 21 пехотински Средногорски полк и неговия командир полк.Владимир Серафимов.

 С голяма историческа стойност са ордените и медалите на полк.Владимир Серафимов, известен като освободителя на Родопите през 1912 г.

Той е награден с почти всички български ордени, знаци и отличия.

Сред експонатите в изложбата особено ценни са униформата на македоно-одринеца Таню Чинков от с. Славейно,  грамотите и ордените на участници във войната  от селата Соколовци, Устово, Хвойна, Широка лъка и Чепеларе.

Други бойни реликви от Балканската война, съхранявани във фонда на музея, които ще бъдат показани в изложбата са магазинните пушки и карабини, пистолетите и револверите “Смит и Уесън” от 1896 г. 

Уникални образци са и включените в изложбата трофеи от войната: тузлуци, кожени дисаги и качулка от пелерината на корпусния командир Явер паша, пленен на 15 ноември  1912 г. при село Мерхамлъ,Софлийско, пленено турско бойно знаме и трофейно оръжие.

В дните на 19, 20 и 21 октомври музеят предоставя безплатно образователната програма „Балканската война 1912 г.” в часовете от 15.00 до 17.00 часа.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини