От х:

Днес в x:

Българският туризъм не бил застрашен, твърди зам.-министър

Нямало опасност българският туризъм да се срине заради скандалите и драмите по Черноморието това лято. Това обяви днес в Смолян зам.-министърът на туризма Иво Маринов, и допълни, че не очаквал отлив от чужди туристи заради трагичните инциденти по Черноморието и грандиозния скандал с “Алма тур”.

Зам.-министърът беше гост на VІІІ-то Международно туристическо изложение „Планините на България”, което по традиция се открива в средата на октомври.

Тази година на форума, на който се представят новите оферти за зимния сезон на фирми, общини и хотели, основен организатор е икономическото ведомство.

Какъв ще бъде предстоящият зимен сезон като интерес от чуждите туристи, ще стане ясно след изложението в Лондон в началото на ноември, коментира зам.-министърът и допълни, че се готвят сериозни промени в нормативната база, касаещи туристическите услуги. Те ще бъдат насочени към максимална защита на потребителите в сектора на туристическите услуги в страната.

Заради трагичния инцидент, при който това лято в басейн на Златните пясъци загина 14 годишна немска туристка, се подготвя и нов режим за контрол на басейните не само преди пускането им в експлоатация, каза още Маринов. Те ще бъдат под наблюдение през целия период на експлоатация, като ще се следи стриктно и за поддръжката на съоръженията.

Малко над 5% е ръстът в сферата на туризма за тази година, като основно туристите са били от Русия, Украйна, Сърбия, Македония и Централна Европа.

Като цяло СПА туризмът бележи изключителен ръст, за сметка на конгресния и бизнес туризъм, където срива е много сериозен, обобщи председателят на БАХР Благой Рагин.

Според него основна предпоставка за развитието на туризма в Родопите ще бъде летище „Пловдив“, което в момента предлага най-евтините полети . Срещу билет от 30 евро човек може да стигне до Милано, Франкфурт, Лондон и др., което означава, че ще идват много туристи.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини