От х:

Днес в x:

Евгения Матева: „Зрелостта на едно общество се определя от отношението му към хората в неравностойно положение“

Определят Евгения Матева като безспорен  специалист в сферата, в която работи, както и като човек, който може сам да реализира идеите си. Твърдят, че е упорита, винаги се стреми да постига повече и успява. А какво казва тя сама за себе си, прочетете в следващите редове…

С какво се занимавате в момента и каква е вашата професия?

Основното ми занимание е моята професия. Завърших логопедия и целия си досегашен живот посветих на децата , нуждаещи се от този вид помощ. Няма да бъде преувеличено, ако кажа, че по- голямата част от времето си отделям  за това да чета, да ходя на обучения, да повишавам постоянно професионалната си квалификация. Пред мен стоят много предизвикателства в професионален аспект. Трябва да съм подготвена за тях!

Другото ми занимание е аниматорството. От желанието ми да шия рокли на принцеси ,се роди и идеята да пиша сценарии за детски партита, а после и сама да ги реализирам. Искрено се забавлявам  , когато съм на парти. Обличам някой от приказните си костюми и влизам в роля.Там си почивам  от другата работа, тази в логопедичния кабинет. Двете ми занимания са много различни. Обединяващото са децата и позитивизма, който носят със себе си.

Защо се кандидатирате за общински съветник?

В един Общински съвет трябва да има всякакви специалисти. Изхождайки от своята професия, смятам, че като Общински съветник  ще мога да  бъда от по- голяма полза на децата с  проблеми , отколкото ако стоя настрана, като пасивен наблюдател , констатиращ проблемите. А проблеми има много. Всеки ден контактувам с родители, работя с деца с увреждания. Бездушието и абдикирането на институциите от нуждите  на тези хора е отчайващо. Всеки сам трябва да се бори, за да спасява детето си. Помощта или е малка, или никаква.  А зрелостта на едно общество се определя именно от отношението му, грижата му към хората в неравностойно положение. Именно това ни отличава от първичните, примитивни и простоорганизирани  биологични общества, това е част от моралната ни парадигма.Искам да имам възможността да  се преборя и за достъпна архитектурна среда за инвалиди. Искам хората в инвалидни колички да се чувстват равнопоставени , да не се чувстват дискриминирани. Искам в Перник  да има повече достъпни сензорни стаи и центрове за работа за децата с увреждания.  Искам да  бъда от полза  и на онези мои  колеги, които обичат професията си и желаят да се усъвършенстват професионално . Искам те да ходят на курсове, семинари, обучения и да не се налага  за всичко това да заплащат сами. Това не е невъзможно! Стига управлението на града ни да попадне във верните ръце.

 Какво в Перник не Ви харесва и какво мислите, че може да се промени в града?

За това, което не ми харесва, мога да говоря много. И само с две изречения мога да кажа какво ми харесва. Перник е родният ми град и искам в него да не се чувствам като емигрант. Бих работила за промяна на  онова, за което вече споменах. Бих добавила, че ще настоявам всяка  обществена сграда да се задължи да изгради свой достъп за хора с инвалидни колички.  Жалкото е, че сме в Евросъюза, а дори и  новостроящите се сгради, които би трябвало да се строят по Европейските  критерии , не отговарят на тях. И те са строени без изискуемия  архитектурен достъп  и  с липса на всякакъв строителен контрол в това отношение. Ние претендираме, че сме високоорганизирано технологично и цивилизовано общество, което има ресурс да се грижи за оцеляването  на хората в неравностойно положение. Това  обаче за жалост, не се случва. Нужна ни е промяна на статуквото.

С какво можете да сте полезна на града, ако станете общински съветник?

С мисълта , грижата и реални действия  за хората, за които стана дума по- горе.

Какви са Вашето хоби и интереси?  

От хобито на един човек може да се съди какъв е той. За жалост не ми остава никакво  време напоследък за любимите ми занимания. Обичам да шия интересни и по- различни  дрехи. А най-много  обичам конете и ездата.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Източник: perunik.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини