От х:

Днес в x:

Вадят кораб запушил езерото Вая

Изваждането на потъналия кораб „Олга Джи“ в бургаското пристанище ще отпуши канала за езерото Вая.

По този начин ще се даде ход и на реализацията на амбициозния проект на кмета на Бургас Димитър Николов, който кандидатства за втори мандат, за създаването на три екологични зони на града, съобщи Дарик. Те ще направят достъпни и атрактивни влажните и уникални езерни територии на Бургас.

Корабът е на дъното от 1998 г, когато е арестуван в Бургаското пристанище за неплатени задължения. Плавателния съд е запушил входа на канала от езерото Вая към басейна на пристанище Запад. При валежи е причина нивото на езерото да се покачва над критичните стойности като се създава опасност от заливания на близките градски квартали „Победа“, „Акациите“, затруднява се и пътният трафик към комплекс „Меден рудник“.

Потъналото тяло на кораба пречи на маневрите на плавателните съдове в пристанището, натрупаната с времето тиня на входа на канала и занижаването на кислородната концентрация се отразяват негативно и върху нормалното функциониране на езерната екосистема и нейното самопочистване. До края на месеца ще бъде обявена процедура с конкретните технологични изисквания за изпълнение на сложната операция по отпушването на канала.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини