От х:

Днес в x:

Час в интернет задължителен в училище. Прглед на националния печат

„24 часа": Министри почнаха с кирки нов проект за канализация

Въоръжиха с кирки екологичната министърка Нона Караджова и колегата й по европарите Томислав Дончев за първа копка на водния проект в Търново вчера.

"Бил съм изкопчия, така че ще се справя", подхвърли Дончев. "Аз мога с лопата, защото имам градина, но с кирката ще ми е за първи път", изказа опасения екоминистърката. В района на южния пътен възел в Търново тя плисна менче с вода пред багерите, които започват разкопаване за нови водопроводи и канализация. Проектът е за 45 милиона лв., като 30 милиона са европари, а 15 милиона са от държавата и общинската хазна.

"Това е една много сериозна инвестиция, в резултат на която ще се спести изливането на близо 2 милиона кубика отпадни води в Янтра. Почти 1 милион кубични метра питейна вода се спестява при отстраняване на течовете на старите водопроводи, които се плащат от джоба на търновци", изтъкна Караджова.

Нов проект за 48 милиона лв. за реконструкция на пречиствателната станция на Търново подготвя министерството на околната среда, съобщи Караджова.

„24 часа": Кадиев: Фандъкова, не бягай от дебати

Кметът на София и кандидат за втори мандат от ГЕРБ Йорданка Фандъкова да участва във всички предизборни дебати до края на кампанията. Това призова вчера в декларация опонентът й от БСП Георги Кадиев. Той предлага останалите номинирани за поста също да се включат в искането.

В документа се посочва, че политиците трябва да служат на хората и да са "ясни, честни и открити." "С поведението си кметът на София, един от лидерите на управляващата партия, демонстрира не само незачитане на демократичните принципи, а показва страх и гузност, родени от безпрецедентния и безскрупулен начин на управление на града. Поведението на г-жа Фандъкова всъщност е логично следствие на управлението на града - безлично, анонимно и марионетно", се казва в декларацията.

По-късно Фандъкова определи твърденията на Кадиев като "спекулации". Тя обясни, че още преди старта на кампанията е заявила, че ще участва в дебати. "Имам график за диспутите и го спазвам. Ще участвам в тв дебати на 19 и 21 октомври. Очевидно спекулациите са важна част от кампанията на опонентите ми. Преди няколко дни самият г-н Кадиев избяга по средата на дебат за културата и опазването на историческото наследство - теми, важни за София, защото са свързани с инвестиции и разкриване на работни места", посочи Фандъкова. Тяобясни, че залага на срещите с хората, защото те не се интересуват от предизборно шоу, а от конкретни проекти и реални резултати. "Очевидно сред опонентите ми върви някакво надцакване. Фандъкова казва: открихме 1500 места в детските градини, а после Кадиев обещава, че ще разкрие 3000. Звучи като обещания по време на сватба", отсече Фандъкова.

„Труд": Час в интернет задължителен в училище

Всички ученици ще могат да отделят по един час на ден в училище за свободно сърфиране в интернет. Такава краткосрочна цел си постави просветното министерство.

Идеята е всички да имат достъп до световната мрежа - и децата, чиито родители нямат пари да им купят компютър. Свободният час за сърфиране е различен от задължителното обучение по информатика.

"Столче на три крака" - така шеговитото е наречена новата програма на образователното министерство за електронното обучение в училищата.

Първият "крак" е инфраструктурата - компютри, проектори, интерактивни дъски, софтуери. Вторият е обучението на учениците и на учителите. Третият е съдържанието на образователните програми.

Голямата краткосрочна цел на министерството е да осигури 1 час свободен достъп до интернет на всички ученици. Под "всички" се разбират онези, които живеят в малките населени места и учат в смесени или защитени училища, децата от гетата и тези, чиито родители нямат възможност да им купят домашна техника и достъп до мрежата. Този свободен час е отделен от задължителното по програма обучение и е за свободно сърфиране из мрежата.

„Труд": Защо пък не отложим плащането на данъци?

"Решаване" на проблемите чрез отлагане - на този принцип работи българската администрация.

Крайният срок за изработване на технически паспорти на всяка сграда ще бъде удължен с 2 години. България ще иска отлагане с 18 месеца на срока, в който кравефермите трябва да отговорят на евродирективата за хигиена. В четвъртък парламентът удължи с 4 години датата, до която кметовете да се справят с бездомните кучета.

Този подход е скъп и неефективен. И не решава проблемите, а само ги задълбочава. Администрацията хаби време и пари за изработване на правила, които не работят. Поради което после се налага да похаби още време и пари, за да промени било правилата, било сроковете.

Крайният ефект е, че живеем в несигурни сгради, ядем нездравословни продукти и ни хапят кучета. Що пък ние не вземем да отложим плащането на данъците си, а?

„Стандарт": Гурбет за заем

Гурбетчии теглят евтини кредити за роднините си у нас. В Европа и САЩ лихвите са значително по-изгодни, отколкото в България. В Гърция например средното оскъпяване по ипотечен заем е около 4 на сто, докато у нас е 7,92%, сочи статистиката на БНБ. Разликата е още по-голяма при потребителските кредити. В Европа тяхната лихва е 5,7%, докато у нас е 12,96%. Повечето трезори зад граница обаче няма да ви отпуснат нито лев, ако покажете българската си заплата или дори ипотекирате панелката в "Люлин". Затова нашенците все по-често разчитат на свои приятели или роднини, които живеят и работят в чужбина. Те теглят кредита и го прехвърлят в България обикновено срещу комисиона. Цялата тази схема се обвързва с договор, а често се прави и ипотека върху жилище, което да гарантира, че заемът ще се върне.

„Стандарт": Урните тесни

Изборните урни може да се окажат тесни за километричните бюлетини в големите градове. Това опасение изказа експертът в ЦИК Михаил Константинов. Според него основната кутия в секции с 1000 избиратели със сигурност ще се препълни. Той обаче се съмнява, че и резервната урна, предвидена по закон, няма да стигне, защото на някои места бюлетината за кметове и общински съветници ще е дълга 1 м. "Въпросът не е само в това, да се натъпчат сгънатите листи, но и те да не се отварят или повреждат", коментира пред "Стандарт" Константинов. Той смята, че след като се отпечатат бюлетините, трябва да се направи пробно напълване на урна с 500 и с 1000 листчета.

"Бюлетините няма да се биговат, а ще се сгънат фабрично при отпечатването", обясни говорителят на ЦИК Бисер Троянов. Той е категоричен, че по този начин листчетата ще са максимално свити и няма да заемат много място. Малките бюлетини с дължина до 25 см няма да се сгъват. По-дългите ще са като хармоника, прегъната на 2 или на 4 равни части.

ЦИК препоръча на общините да сложат цветни информационни табла в кабините за гласуване. На тях ще е показано как трябва да се отбележи "кръстчето" за вота. В кметствата, които нямат възможност за цветен печат, контурите на знака Х в текста и в квадратчето трябва да се покрият в синьо с флумастер или химикал, съветват от ЦИК.

„Монитор": Затягат контрола над цените на тока

Сериозно затягане на контрола над енергото планира Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). По време на одитите, които ще извършва в енергийните фирми занапред, регулаторът ще следи стриктно дали те спазват законовите изисквания при образуването на цените на тока. Както и дали извършват планираните инвестиции и отразява ли се това в развитието на мрежата, повишаване на сигурността и в по-качествени услуги за потребителите. Одитите ще се извършват чрез проверки на място в енергодружествата, както и по документи.

„Монитор": Мегамузей под земята в центъра на София

Подземен мегамузей с обща площ над 1400 кв. м ще бъде обособен в центъра на София, стана ясно вчера. Досега се предвиждаше археологическите находки да бъдат изложени на около 900 кв. м. само под основите на базиликата „Св. София". Вчера обаче ръководителят на разкопките арх. Георги Китов съобщи, че в бъдеще площта на музея ще се разшири с около 500 кв.м. в посока градинката „Св. Георги".

„Монитор": Българите най-болни заради вредно хранене

Българите са нацията, която страда най-много от заболявания, свързани с нездравословно и неправилно хранене, показва изследване на Световната здравна организация. Страната ни е водеща по сърдечно-съдови заболявания, от които на първо място е хипертонията, причинени от мазни, осолени храни и домашно приготвени консерви. От тях страдат 66% от населението. Същевременно 17 на сто от болните са с онкологични заболявания, голяма част от тях също свързани с тежки и консервирани храни.

„Дневник": Повече инвестиции в оборудване - по-малко работни места

Български компании започват да инвестират повече в машини и оборудване, което изисква по-малко служители, показа допитване на "Дневник". Това означава, че съкратените в началото на кризата едва ли ще бъдат върнати на старите позиции и безработицата ще трябва да се намалява най-вече със създаване на нови фирми, производства и инвестиции на зелено.

Тенденцията е глобална, а причините са, че рецесията свали цените на инвестиционните стоки заради поевтиняването на металите и покупката им излиза по-евтина от това да наемеш същия брой хора, освободени през 2008-2010 г.

Председателят на браншова камара "Машиностроене" Илия Келешев коментира, че действително новите инвестиции сега не водят до създаването на толкова работни места, както в предишни години.

„Сега": Държавните такси за бизнеса няма да бъдат намалени въпреки закона

Законността на десетки държавни такси за извършване на стопанска дейност ще се окаже под въпрос от 1 януари 2012 г. От тази дата всички такси, събирани от бизнеса за лицензи, разрешения, извършване на дейност, трябва да се определят по нова методика, която да гарантира, че сумите не надвишават разходите по предоставяне на услугата. Държавните институции обаче няма да успеят да приложат методиката навреме. Няма да е факт и обещаната забрана приходите от такси да не се харчат за бонуси на чиновниците, показа проверка на "Сега".

Изготвянето на обща методика за определяне на таксите за стопанска дейност бе заложено в Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност. Според закона таксите следва да се определят по методиката от 1 януари, така че размерът им да не надхвърля материалните и административни разходи за осигуряване и контрол на услугата. В преходните разпоредби депутатите са дали срок от 6 месеца на правителството (б.р. - до 20 ноември) да гласува новите правила. Документът се работи от финансовото и икономическото министерство и все още не е готов, но от екипа на Трайчо Трайков увериха, че 6-месечният срок ще бъде спазен.

„Дума": 519 лекари и 704 сестри избягали за година

За по-малко от година 519 лекари и 704 сестри са напуснали България, за да работят в Европа. Мрачната статистика обяви вчера началникът на Военномедицинската академия генерал-майор проф. Стоян Тонев. Той призна, че и от неговата болница млади специалисти все по-често бягат на Запад. За година академията е загубила 19 лекари и 34 сестри.

"Как да ги задържа?", риторично попита Тонев. Той цитира парите, които взимат месечно специализантите в Англия - 3500 паунда или 7000 лева. Когато човек е на 30-35 години и му дадеш възможности да направи бърза кариера, той ще остави не само болницата, добави директорът на ВМА.

Междувременно стана ясно, че страната е на последно място в ЕС по донори на органи. Все още хората нямат достатъчно информация нито за нуждата от трансплантации, нито за възможностите пациенти в мозъчна смърт да станат донори, коментира доц. Силви Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по трансплантации. Заради ниското донорство и смъртността сред чакащите трансплантации у нас е голяма.

Към момента 911 пациенти чакат да се появи подходящ за тях донор, 16 са деца. В същото време в страната има специалисти, но базите за трансплантации са едва 25, като по-голямата част са все в София.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини