От х:

Днес в x:

Хасковски ученици „шофират“ с 1.2 промила алкохол

Шофирането с алкохол води до тежки катастрофи, показа компютърна симулация

Ученици от хасковската гимназия по Механо и електротехника днес „шофираха“ със солидно количество алкохол в кръвта-над 1 промила. Оказа се че не само шофирането ами и вървенето е проблематично при такава алкохолна концентрация. След като изпаднаха в няколко трагикомични ситуации, повечето от гимназистите се заклеха да не близват алкохол.

Безпрецедентният за децата опит, да карат кола солидно почерпени, бе набран след употреба на уникални очила осигурени от сдружение „Отворена Младеж“. Днес организацията изпълняваше порект в гимназията под надслов „Избери своя път“ насочен към намаляване на злоупотребата с алкохол и наркотици на пътя.

Вместо скучни обяснения, колко лошо е това, организаторите раздадоха два чифта очила. Първият, симулиращ опиянение от 07 до 1 промила, втория-над 1.2 промила/границата отвъд която шофирането става криминално деяние/.

Децата първо бяха помолени да заобиколят 6 конуса, така наречената змийка, но на собствените си крака и със очила за 1 промил. За огромна изненада на гимназистите половината конуси бяха размествани или бутани. Първият тест бе „дай здрасти“. Оказва се че е голям проблем да уцелиш подадената ръка. „1 промил може да изглежда малко, но когато пиеш опияняването става постепенно и тялото се адаптира. Сега на трезва глава рязко се пренасяте в пияно състояние и виждате каква е разликата“ обясни един от ръководителите на проекта Даниел Янков.

Следващият тест бе с очила за над 1.2 %. Децата трябваше да редят цветни пъзели. 90% от тях обаче попаднаха в клуба „пречат ми ръцете“. С компютърна симулация бе показано как се шофира на толкова промили. Реакциите са двойно забавени, периферното зрение -намалено три пъти. Друга компютърна програма симулира травмите по шофьора при катастрофа, като се наслагваха по лицата на произволно снимани ученици. Гледката беше толкова ужасна, че децата ги натисна суеверието. След първите 2-3-ма, никой не пожела да седне на стола пред камерата.

Специални очила пък пресъздаваха света през очите на надрусан с амфетамини. Тотално объркания вестибуларен апарат незабавно предизвикваше гадене.

Проектът на „Отворена младеж“ се изпълнява в 10 града от страната, като Хасково е един от тях. Той е на стойност 100 хиляди евро и се отпуска по европейска програма в международната година на доброволчеството-2011-та. Целта на подобни демонстрации е да се наберат доброволци, които да станат убедени противници на своето и чуждо шофиране след употреба на алкохол или наркотици.

Г. Христов

На един промил се напредва с балетни стъпки
Отляво, отдясно или по средата ?!
Над 1.2 промила всички попадаме в клуба "пречат ми ръцете"
Симулация на травмите при катастрофа след употреба на алкохол
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини