От х:

Днес в x:

Тарикат точи болницата. Вулкан ще спира работа. Преглед на регионалния печат

" Мъж с фирма и банков влог длъжник на болницата" съобщава вестник "Хасковска марица". Хасковлия поискал от регионалната дирекция социално подпомагане да му платят лечението в болницата. Задължителната в този случай проверка по други институции обаче извадила наяве факта, че лицето имало регистрирана фирма и банков влог от 500 лв. Социалните/държавата в тяхно лице/ плащат лечението на хора в тежко  материално положение и с доказана липса на доходи. Наличието на фирма, влог или повече от едно жилище са причини за автоматичен отказ. Социалните проверяват цели 68 подобни случая към момента.

Точенето на държавата от псевдонуждаещи се е станало като спорт за някои хора, като в резултат за наистина нуждаещите се, не остават пари. Преди две години например нашумя случай за инвалид, който тръгна да съди държавата, че не му покрива разходите по медицинско назначена рехабилитация. Малката подробност бе, че лицето се "рехабилитирало" в 5 звезден хотел и дори нямал документ, който доказва какви процедури са му извършени. Спа процедурите разбира се рехабилитация за дебелите портфейли на изнервени богаташи, но не се считат за медицинска услуга. Иначе, всички имаме нужда от подобна "рехабилитация".

Личните карти на 5 777 изтичат в изборния месец" Граждани с изтекли лични карти към датата на изборите ще могат да гласуват ако до 17-ти октомври са подали заявление за нов документ за самоличност, напомнят от МВР.

"Почва мониторинг за домашното насилие". Държавният бюджет ще спонсорира поредната безумна инициатива на хора които не могат да правят нищо друго освен да цоцат пари за преливане от пусто в празно. Поредната организация за "джендър" изследвания ще проучи и анализира !? работата на съдебната, система как ефективно спазва закона за защита от домашно насилие. Организацията няма за цел да предотвратява такова, а само да го проучва и обобщава. И консултира жертвите на такова насилие. "Цели" 66 души са потърсили консултации в центъра на тази организация за цялата минала година. Значението и е наистина огромно за здравето и правилното функциониране на българското семейство.

"Хасковлии вече пазаруват с торбички от плат и мрежички", тема на броя. Въведена е продуктова такса за ползване на найлонови торбички. Тя се заплаща от крайният клиент в магазините и струва 15 ст. Повечето от хората са съгласни, че торбичките трябва да излязат от употреба, но задават простичкият въпрос-Защо производителите не са заставени от закона да произвеждат екологичните хартиени пликове? Сега хем торбичките остават, хем ги натрисат като разход на клиента. Защото има ситуации при които без тях не може. Не винаги специално тръгваш на пазар за да си вземеш мрежичката или платнената чанта. В повечето случаи пазарът е резултат от спешно обаждане на жената по никое време, че трябва да се вземе това, онова, трето, четвърто пето и прочие.

В интерес на истината това е по-добрия вариант, вместо самата жена да пазарува. Тогава спешно можеш да останеш милионер ако преди това си бил милиардер.  Тогава разбира се, цената на торбичките ще ти е последната грижа.

Едно интересно интервю на стр 5-та. Зарко Чанков " Неуките се манипулират, затова има ромски гета". Зарко Чанков е ром. Зарко Чанков е поредният политик-ром, който обобщава нашироко и смята че всички други са виновни за дереджето на ромите. Но задава и логични въпроси-Защо няма протести срещу Галеви, Дамбовци и др, ами се протестира срещу ромските богаташи. И налага спорни твърдения: "Цар Киро не представлява общността, няма власт над нея".

Хм. Че той какъв цар е тогава?

Вулкан гаси пещите от януари" алармира вестник "Новинар Юг". Работодателят на 137 души полека лека ще спира производството защото не може да се пребори с конкуренцията. ЕС затегнал изискванията за екологично чисто производство. Това оскъпява продукцията и тя не е конкурентна особено спрямо страните извън Съюза. Ръководството от италианската "Италчименти груп" щяло да обезпечи плавен преход за своите служители, каквото и да значи това.

Безработицата и беднотията са във фокуса наняколко публикации. "Всеки 15-ти младеж безработен". Малко над 2100 младежи в областта, от 18 до 29 години, стоят без работа. Общият брой младежи в тази група са 30 хиляди. Най-много са безработните младежи в Хасково-около 40 % от общия брой безработни.

"Заради борчове-на тезгяха имот за 510 бона и телевизор за 36 лв". Складова база край Харманли ще се продава за половин милион. В същото време длъжник от областният град се разделя с телевизора си срещу 36 лв. Длъжникът от улица "Липа" се разделя и с пералнята и хладилника си, съответно срещу 72 и 96 лв

"Всяко второ жилище за продан заради кредит" Ипотечните кредити изяждат жилищата. Това правят и големите и необслужвани потребителски кредити. Банките обикновено не са агресивни към клиентът си, чакат да се събере хубава лихва и тогава си искат дълга. С лихвите. Най-големите губещи са хората между 31 и 40 г, както и тези в следващата декада, които обикновено изплащат жилищни кредити.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини