От х:

Днес в x:

Посмърно звание "Почетен гражданин на Смолян" за художника Петър Стайков

Със званието „Почетен гражданин на Смолян” посмъртно беше удостоен изтъкнатият родопски художник и общественик Петър Атанасов Стайков.

 Със 25 гласа „за” след тайно гласуване местният парламент прие предложението на кмета Дора Янкова, общински съветници и инициативен комитет от над 90 граждани, Петър Стайков да получи най-високото отличие на общината.

Като мотив Янкова посочи, че Петър Стайков е оставил значимо наследство като талантлив творец, художник, живописец и сценограф, създадено в продължение на повече от три десетилетия и  има ярко присъствие в културния живот на Смолян и Среднородопския край.

Стайков е бил уредник на Художествената галерия, художник, проектант и сценограф на Родопския драматичен театър с над 200 театрални постановки.

Той е един от учредителите и дългогодишен секретар на Дружеството на художниците в Смолян, председател на Клуба на дейците на културата и др. Участвал е на международни изложби в  Прага, Москва, а негови творби красят Националната художествена галерия, галерии в Полша, Германия, Русия, Унгария. Стайков е носител на национални награди и орден.

Отличието на община Смолян ще бъде връчено на Фондация „Петър Стайков”. 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини