От х:

Днес в x:

НАСА откри "звездата на смъртта"

На около 880 светлинни години от Земята една планета вероятно е на път да получи съдбата на Олдераан от легендарната поредица "Междузвездни войни", като бъде разрушена на парчета от "Зведата на смъртта". На този етап планетата, наименувана CoRoT-2b все още има огромна маса - 3 пъти колкото тази на Юпитер, съобщи "Нешънъл джиографик".

Планетата и нейната звезда-домакин са открити още през 2008 г. от европейския сателит Convection, Rotation and planetary Transits (CoRoT). Според новите данни от радиообсерваторията на НАСА "Чандра" и Големия телескоп на Европейската южна обсерватория планетата CoRoT-2b бива удряна от потоци радиация, която е 100 000 пъти по-интензивна от онази, с която Слънцето облъчва Земята.

"Планетата бива буквално "изпържвана" от звездата си", поясни в прессъобщение съавторът в изследванията Себастиан Шрьотер от университета в Хамбург, Германия.

Звездата CoRoT-2a е напълно пораснала, оценката за възрастта й е 100 - 300 милиона години. Тя, обаче, е много активна за своята възраст. Произвежда мощните си радиационни лъчи благодарение на турбулентното си магнитно поле, което по принцип е характерно за много по-младите звездни тела.

В излязлата още през август публикация в сп. "Астрономия и астрофизика" авторите правят предположение, че това активно магнитно поле се дължи на прекалено близкото разстояние, на което се намира орбитата на планетата - само около 10 пъти колкото дистанцията между Земята и Луната.

"Тъй като планетата е толкова близо до звездата, тя би могла да ускори нейното въртене, като по този начин поддържа активността на магнитното й поле" - заявява пак в прессъобщението друг съавтор, Стефан Чесла, пак от университета в Хамбург - Асо не беше планетата, звездата вероятно още преди милиони години би приключила с "младежката буйност".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини