От х:

Днес в x:

Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик: Смолян трябва да стане център на екотуризма в България

Смолян има уникалната възможност да се превърне в център за екотуризъм, заяви при посещението си в града посланикът на САЩ у нас Негово превъзходителство Джеймс Уорлик.

Родопите са една от най-красивите части на България и искам да видя Смолян като център на природния туризъм, а това не е така и се питам защо, каза още Уорлик.

Той допълни, че с кмета на Смолян са дискутирали възможностите за инвестиции в областта на земеделието и туризма в района.

„През 2010г. САЩ са били най-големият инвеститор в България, надявам се, че така ще е и тази година, и защо част от средствата да не са тук, в Смолян, след като има уникални възможности за развитие на туризма”, каза още дипломатът.

Той обаче изрази учудване, че родопското кисело мляко не може да се намери в София, въпреки, че ежедневно закусвал с мед и „йогурт” , но вметна, че не знаел какъв е произходът на редовната му млечна закуска.

Според щатския дипломат уникалните екопродукти от планината трябва да стигат до големите пазари в страната и извън нея, като това може да даде огромна перспектива за региона.

Той даде висока оценка на община Смолян за привлечените инвестиции по европроекти и оцени постигнатото като "огромна работа".

„Кметът на Смолян представлява интересите на всички граждани, което е много добре, а успехът не се постига за един ден, трябва да има постоянен ангажимент за разрешаването на проблемите ”, коментира Уорлик.

 „Нямаме притеснение за демокрацията в България, тя е жива и устойчива”, беше краткия коментар на щатския дипломат  за предстоящите избори.  

Времето преди вота в България е интересно и всички очакват с нетърпение развръзката, не само на избора на президент, но и този за кметове, защото „ е важно във властта да попаднат хора с ангажимент към обществото”, допълни още Негово превъзходителство.

От родопския град той си тръгна с подарък- дървено каче, изработено от местен майстор. В традиционния родопски съд имаше Смилянски боб и питки екокашкавал, произведен от смилянска мандра.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини