От х:

Днес в x:

Уникална изложба от родопски специалитети приготвиха в Арда

Вскичко, което земята ражда, местните кулинарки бяха претворили в здравословна и вкусна храна

Вкусна изложба с родопски специалитети подредиха майсторките на местните гозби в смолянското село Арда.

Ястията са приготвени от изцяло екологични продукти местно производство от жителите на селото за празника на традиционните храни.

Във второто му издание тази година в помощ на кулинарните майстори се включиха учениците от училището „Св.св. Кирил и Методий” в Арда. Директорът му Федя Аргиров обясни, че учебното заведение е включено в Европейското движение за чисти и природосъобразни храни „Слоу фууд”. Целта на изложбата е да се стимулира туристически продукт на базата на традиционните храни, които са чисти и здравословни. Според него менютата в заведения са комерсиални, а туристите, търсят местното и уникалното

Учениците изкусно бяха подредили гастрономическите изкушения, приготвени по стари бабини рецепти от традиционни за местната кухня продукти.  За украса децата аранжираха родопските вкусотии с пресни стръкове  риган, мащерка и мента.

Повечето от названията на вкусотиите на родопската трапеза са напълно непознати за гостите и туристите, които ежегодно посещават селото.

Сред тях са ястията трахана и  пареник, които се приготвят от жито, месо и царевично брашно. Всички гости на кулинарната изложба обаче опитаха от царевичните питки,  различните видове меса и топчета от качамак, както и уникалната родопска баница с ориз, която се нарича клин.

Типичните десерти на местните готвачи бяха представени от бялото сладко, саралия, рачел и грис халва. За любителите на всички вкусове бяха соковете и сладката от диви плодове, овчето кисело и краве мляко и катмите със сладко от боровинки. лешници и орехи. Овациите обра пълнената с различни плодови сладка тиква, изпечена на фурна.

Сред най- пълно представените  продукти в менюто на изложбата беше смилянският боб, който е от най-високо качество само в района на селата по поречието на река Арда. Разядките от паниран зелен боб, пълнени картофи и салата от смилянски боб, бяха хит на изложбата.

И както се очакваше след изложбата не останаха дори фруктиерите с пълни с местни сортове плодове и ядки.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини