От х:

Днес в x:

На 15 септември - Най-щастливите ученици в Смолянско са в Арда

Нова учебна година, ново училище с прясно боядисани и светли класни стаи, десетки важни гости и приветствени слова за 15 септември.

Това се случи днес в смолянското село Арда, което три години след унищожителен пожар, точно преди Коледа на 2008г., отново има училище, вместо няколко малки стаички в селското кметство, пригодени като класни. Там в продължение на повече от две години трябваше да учат 30-тина деца от Арда и околните селца, които пътуваха ежедневно с училищния автобус.

След пожара сградата на училище „Св. Св. Кирил и Методий”, което е със 140 годишна история, е напълно ремонтираното и изглежда „чисто ново”.

Директорът на училището Федя Аргиров обяви 15 септември за двоен празник за село Арда. „След пожара не вярвахме, че ще имаме сили и средства, за да го възстановим, но само след три години имаме модерно училище, което е гордост за учениците и жителите на селото”. Аргиров  с благодарност се обърна към всички, помогнали за възстановяването на сградата, и специално поздрави кмета на общината Дора Янкова и Министерството на образованието, науката и младежта за отпуснатите над 400 000лв.

 „Благодаря на смолянските учители, които със своя неуморен труд възпитават и обучават децата ни. Те са хората с най-високо доверие в обществото”, отбеляза Янкова и заръча на местните деца да обичат своето село и семейства, своя род и учители, и да сбъднат мечтите си.

 „Помогнаха ни две правителства, за да имаме отново училище, което обслужва 1000 души в най-красивия край на общината, посочи още кметът и добави, че е изключително важно в селото да има учебно заведение, защото то ще бъде входа на Смолян откъм Гърция. Янкова дари на учебното заведение нов телевизор и добави, че за Арда днес е празник на духовността.

Официалните гости разгледаха ремонтираните класни стаи и присъстваха на първия учебен час за децата от първи клас.

В ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” тази година ще учат 28 деца, за които ще отговарят 7 педагози. Осигурен е и училищен автобус, който да извозва децата от далечните села и махали. Функционира и стол, в който децата да се хранят.

Началникът на РИО на МОНМ Иван Муцевски подари картина за учителската стая и отбеляза, че духът на арденци е помогнал училището да е най-красивото. Той посочи, че учениците на Смолян са на първо място по знания в страната, а на областно ниво най-знаещи са децата от Арда.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини