От х:

Днес в x:

Руснаците смекчават тона, туристическата "драма" приключва

Руската "драма" свърши.Руска туристка: Българите са адекватни, грехота е да се оплакваме!

Всички туристи, блокирани в България поради финансови спорове между авиопревозвача и туроператора, благополучно се завърнаха в родината, съобщи представителят на "Ростуризъм" Олег Мосеев.

Около полунощ последната група руски туристи, клиенти на "Алма тур", се завърнаха с полет на "България Ер" у дома, в Санкт Петербург, уточни той.

По думите на Мосеев "тази ситуация за щастие намери решение, но не бива да се забравя, че освен тези, които вече се върнаха у дома, в България се намират още около 900 руски граждани".

Медиите в Русия и днес продължават да отделят централно място на създалата се ситуация, но тонът става все по-мек, а в разказите на руските туристи се среща разбиране за създалата се ситуация.

Вестник "Взгляд" определя проблема с руските туристи, блокирани в България, като все още не напълно разрешен.

По данни на медията в един от хотелите в Бургас остават десетки туристи от Санкт Петербург, които не са могли сами да заплатят връщането си. По други данни в България остават около 100 руснаци.

В един от хотелите туроператорът е предложил на туристите да напуснат хотелските стаи, в които са били настанени след отмяната на полети. Но хората са заели „тиха отбрана” и никъде не са отишли. Все пак се появи надежда, че България най-накрая ще напуснат всички, които трябва да се завърнат в Русия.

Ето какво разказва Ия Нивикова, която се е прибрала от Бургас:

ВЗГЛЯД: Ия, разкажете какво се случи?

Ия Новикова: Планирахме да отпътуваме за вкъщи в петък, 9 септември. Полетът от Бургас за Санкт Петербург беше насрочен за 15.20 часа. Но както е известно на всички, беше отменен. Последва нервно очакване на летището, което не приключи с нищо. Около 22.00 часа вечерта ни закараха от летището в Бургас в хотел, където останахме през цялото време. Общо около 600 души не успяха да излетят от Бургас, московска група и от Санкт Петербург.

ВЗГЛЯД: Какво ви говореха през това време?

И. Н.: Беше ни казано, че ще заминем, да чакаме. И ние започнахме да чакаме. Но скоро разбрахме, че може и да не заминем. Освен това започнаха да се разболяват деца, някои трябваше да се върнат по-скоро на работа. В крайна сметка си купихме билети за връщане за наша сметка.

ВЗГЛЯД: Как успяхте да преживеете всичко това?

И. Н.: Настроенията бяха различни. Първоначално всички бяха стресирани. Особено първия ден, когато седяхме и чакахме на летището. След това ни настаниха в хубав хотел в района на Бургас, четири звезди. Добре ни хранеха, а в битов план всичко беше нормално, грехота е да се оплакваме. Проблемът единствено беше в нервите, тъй като седяхме с готовите куфари и чакахме.

ВЗГЛЯД: В медиите се появи информация, че на някои от туристите от Санкт Петербург им е прилошало? Хората около вас имаха ли проблеми със здравето?

И. Н.: Имаше жена болна от диабет. Не знам точно какво се случи, дали й свършиха лекарствата или й бяха нужни някакви специални препарати, които не бяха налични... Младежите се чувстваха добре. Но малките деца започнаха да се разболяват. Едно настина, друго се разболя от бронхит, едно момченце имаше алергия. Аз самата пътувах в България с приятелка с малка дъщеря. И когато момиченцето се разболя, това беше основната причина да спрем да чакаме и да си купим сами билети със собствени средства.

ВЗГЛЯД: Как ви хранеха? Появи се информация, че са ви давали по един кроасан на ден?

И. Н.: Беше нормално. А що се отнася до кроасана, то това беше само първия ден, когато чакахме да летището. След три часа, когато разбрахме, че няма да има полети, наистина ни дадоха кроасан и вода. След това в 22.00 часа ни донесоха кифли и още нещо да хапнем. След това в хотела имаше вечеря.

ВЗГЛЯД: Какво планирате да правите сега? Ще търсите ли компенсации за билета за връщане, който платихте сами и за други разходи?

И. Н.: Безусловно ще търсим компенсации. Вече звъняхме в туристическата фирма и от там ни казаха да отидем и да напишем жалба за връщане на средствата. Ще видим как ще се развие ситуацията.

ВЗГЛЯД: Българският премиер предостави самолета си, за да може част от хората да се върнат в Русия. Разкажете как се отнесоха към ситуацията обикновените българи.

И. Н.: Българите са напълно адекватни хора. За тях също всичко това е неприятно. В единия от дните пристигна българската телевизия, за да направи материал. Със самолета на българския премиер си тръгнаха московчани. Неофициално ни предлагаха да се срещнем с местните ръководители. Но защо да се срещаме с тях, като те помежду си не могат да се договорят и да решат проблемите?

ВЗГЛЯД: Като цялото проблемите не са убили желанието ви да почивате в България?

И. Н.: Като страна България напълно ме устройва. Смятам, че това е извънредна ситуация, от която ще бъдат направени изводи и повече няма да се допусне нещо подобно. За самите българи ситуацията е много неизгодна, престижът на техните курорти им е скъп. Единствено бихме искали по-голяма оперативност от туристическите фирми...

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини