От х:

Днес в x:

Астроном откри звезда, която не би трябвало да съществува

Астрономката Елизабета Кафау от Хайделбергския университет откри звезда, която не би трябвало да съществува, съобщи АФП, цитирайки най-нова публикация в научното списание "Нейчър".

Небесното тяло е много примитивно и бе локализирано в "забранената зона" в съзвездие Лъв. Звездата е по-малка от Слънцето и е съставена изцяло от водород и хелий, с по-малко количество от тежки химически елементи, които астрономите наричат "метали". "Според общоприетите теории звезди като тази, с толкова малка маса и с толкова ниско съдържание на "метали", не би трябвало да съществуват, заяви Елизабета Кафау. За нас беше истинска изненада да открием светилото в тази "забранена зона". Което идва да покаже, че трябва сериозно да преразгледаме представите си за раждането на звездите!"

Според космолозите, само най-леките елементи, като хелия и водорода, са възникнали малко след Големия взрив, както и малки количества литий. Другите елементи, включително кислородът, въглеродът и желязото, са се образували по-късно, в ядрата на звездите. Те са се разпръснали във вселената, вследствие на експлозията на звездите, като всяко поколение нови звезди се е обогатявало от елементите, произведени от предците. По този начин, според съдържанието на метали, може с точност да се определи възрастта на една звезда.

Новооткритото светило, което обърква общоприетите теории, може да е на възраст от над 13 милиарда години. "Тя е много примитивния и може да се окаже най-старата, откривана някога!", заяви Кафау. Звездата е локализирана в сиянието, което обгръща нашата галактика. Тя е с маса 80 на сто от тази на Слънцето и съдържа 20 000 пъти по малко "метали". По тази причина тя не би трябвало да може да се образува в отсъствието на въглерод и водород, които служат за охлаждането на първичния газов облак. Той се загрява в момента на своето сгъстяване.

И другата загадка на странната звезда. Как това примитивно светило може да съдържа 50 пъти по-малко литий от този на зараждащата се вселена?

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини