От х:

Днес в x:

Експерти: В "Таню войвода" се нарушава Конвенцията на ООН за правата на децата

Експертите от Държавната агенция за закрила на детето, извършили проверката в асеновградския дом „Таню войвода“ по повод оплакванията от страна на три момичета, че са били заключвани, удряни и обиждани от някои от възпитателите, са получили доказателства, че думите им отговарят на истината, съобщиха от агенцията. Върху децата е упражнявано физическо и психическо насилие. Сред обичайните наказания са били и миенето на коридори и тоалетни. По-малките са били заключвани по стаите с обяснението, че възпитателите имат работа и не бива да им се пречи.

При проведените интервюта някои са споделили, че на 8 август, когато е започнала проверката, директорката ги е събрала в столовата и ги е предупредила да мълчат за всичко, което се случва зад вратите на дома.

В констативния протокол на комисията е отразено, че момичетата и момчетата често са били унижавани и нагрубявани, както и че повечето от тях дори не знаят имената на своите възпитатели.

Всичко това дава основание да се прецени, че в социалното заведение се нарушава Конвенцията на ООН за правата на децата и разпоредбите на Закона за закрила на детето, категорични са експерти. От ДАЗД припомнят случай, при който по време на отсъствията си от институцията дете е станало жертва на насилие, но действия да се работи в негов интерес така и не са последвали от страна на екипа в дома. След протокола, който е изготвен, ще бъде изготвен и доклад от Главна дирекция по контрол по правата на детето - отдел Пловдив, който ще бъде представен на председателя на ДАЗД Надя Шабани за издаване на задължителни предписания.
След изтичането на посочения срок в предписанията следва нова проверка на място. При повторни и по-сериозни нарушения директорът на ДАЗД има право да предложи и издаването на наказателно постановление на директора на дома.

Както е известно Районната прокуратура в Асеновград повдигна обвинение срещу директорката на дома Весела Симеонова за противозаконно лишаване на непълнолетни от свобода. Наказанието за това престъпление е от 3 до 10 години затвор. Съдът я отстрани от поста директор на заведението.

Районната прокуратура – Асеновград, благодари на председателя на ДАЗД Надя Шабани за проверката в "Таню войвода".


Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини