От х:

Днес в x:

Пак пламнаха горите - 215 дка бор горят край Свиленград

Свиленградските пожарникари преградиха пътя към бензиностанцията

Два следобедни пожара в борови гори активираха общо 7 пожарни автомобила от районните служби на Свиленград, Харманли и Симеоновград, вчера. Особено опасен е бил един от пожарите, който избухнал близо до бензиностанция „Клас“ край Свиленград, около 17.30 часа. Пламъците подхванали 400 декара боров масив, като пожарът станал върхов, т.е. обхванал и короните на дърветата. С помощта на 20 тона вода и 7 души личен състав, опасността за бензиностанцията е била отбита, а пожарът локализиран. Унищожени са 15 дка бор.

Малко по рано пък възниква огромен пожар край село Браница, свиленградско. По неустановени причини, са пламнали над 1300 декаъра борови и кедрови гори плюс лесонепригодни площи. Към свиленградските пожарникари се присъединили колеги от Харманли и Симеоновград. 18 пожарникари и доброволци успели да пресекат разпространението на пламъците и след часове борба да потушат огъня. Изгорели са 200 дка бор и 700 дка лесонепригодни площи. Спасени са 400 дка кедрови и смесени гори.

Това са най-големите горски пожари от 2007-ма година насам, когато в областта изгоряха стотици хиляди декари борови гори и лесонепригодни площи. За разлика от широколистните масиви, където пожарът е приземен и не винаги унищожава дърветата, в боровите огънят бързо обхваща короните и с лекота прескача естествените прегради като черни и коларски пътища.

Г.Христов

Късно вечерта пристигаха помощни екипи от съседни общини
Огънят премина и през далекопроводите за високо напрежение. За щастие без допълнителни инциденти
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини