От х:

Днес в x:

Сираково с ежегодната магия против градушки

Поп Серафим благославя християните под 11 метровия кръст

Жителите на хасковското село Сираково, община Минерални бани, за пореден път се събраха под 11-метровия кръст за да се помолят за спорна и плодородна година. Счита се че сборът до параклисът на св. Илия пази селото и околността от градушки. От 2008-ма година пък богобоязливия християнин Димитър назъров, шеф на хасковската ПИМ пък направи 11 метров кръст от неръждавейка, който местните вдигнаха до храма за прослава на бога. Поставен на хълма Чал тепе, кръстът се вижда от километри и от километри брани земята от градушки.

Преди повече от 100 години Сираково и околните села са били помитани от град всеки път като наближи жътвата. Местна пророчица предсказала че ако се построи параклис на св. Илия до чудодейното аязмо с целебна вода, градушките ще спрат. През 1905-та година параклисът е бил вдигнат. После, през атеистичните години след идването на комунизма, храмът рухнал. Бил възстановен през същата 2008-ма година, разказва инициаторът на възраждането Георги Лазаров от Сираково.

По традиция на Илинден, всяка година тук се стичат стотици от околните села. Има музика, като за сватба, поп /Серафим/ като за служба и курбан като за мохабет. Няма градушки.

Г.Христов

Параклисът свети Илия с чудодейното аязмо
Водата от него лекува всички болести
Почетният гост от Хасково, съдебният лекар д-р Еленски явно е здрав-предпочете минерална вода
Други заложиха на бирата на тежката софра
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини