От х:

Днес в x:

Моторизирани каручки обсадиха св. Илия във Въгларово

Гостите на св. Илия избраха интересен начин за придвижване

С каручки теглени от трактор, православните християни се стекоха край параклиса на св. Илия в хасковското село Въгларово.Гости на големия християнски празник Илинден бяха и от съседните села. Близо 200 християни дойдоха да отдадат почит на светията, който се счита за покровител на бурите и гръмотевиците. Половината хора останаха да прекарат нощта в параклиса. Вярва се че това сбъдва мечти и цели болести. Задължително всички се мият с чудодейната вода от местното аязмо. Тя лекува болести на очите и безплодие. Случайно или не, много моми още в девическа възраст навестиха параклиса. Имаше и майки. Искали втора рожба. Архийерейският наместник отец Антоний ги благослови всичките. После благослови и традиционният курбан

Жителите на Въгларово оформиха традиционен кръг пред храма от софри сложени направо на земята. Обредни хлябове, питки и сладки се раздаваха на близки и познати след като получат освещаване. В селото първи в областта честват Илинден, още снощи ги последваха Стамболово и Жълти бряг.

Св. Илия е покровител на пожарникарите и моряците. Счита се че на днешния ден, моряците не трябва да излизат в морето. Ще срещнат люти бури, които ще ги потопят.

Г.Христов

параклисът с чудодейното аязмо
Стотици дойдоха да почетат празника
Благословия за кмета Вальо
Млади моми пожелаха здраве и плодородие

Традиционното освещаване на трапезата, направо на земята

Свещичка за здраве и сбъднати мечти
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини