От х:

Днес в x:

Детските градини поскъпват, заради здравословно хранене?

Пържените филийки вече ще изчезнат от детското меню

Новата наредба на здравното министерство, за здравословно хранене на децата от 3 до 7 годишна възраст, може да оскъпи таксите за детски градини, предупреждават дългогодишни специалисти в системата. Изискванията към храната на децата на практика оскъпява сериозно това перо в издръжката, смятат и фирми занимаващи се кетъринг. Градините и яслите са на двойна издръжка-държавна и общинска. Част от товара ще бъде поет и от родителите. В момента таксите в хасковските детски градини са 50 лв на месец.

Новата наредба е в сила от 15-ти септември тази година. Тя преобръща из основи храненето на децата. Забраняват се саламите и останалите колбаси в менюто. Забраняват се кюфтетата кебапчетата и надениците. Сервираното пиле трябва да е без кожа. Поне 4 пъти седмично-да се яде пълнозърнест хляб. Включва се задължителна сутрешна подкрепителна закуска от плодове или нискомаслено кисело или прясно мляко. В момента такава закуска в детските градини няма, с изключение на подготвителните групи за училище. Там обаче има субсидия от държавата по програмата „Топло мляко и закуска“, която обхваща и учениците от 1-ви до 4-ти клас. Отпусканите пари обаче са толкова малко, че повечето хасковски училища се отказаха от програмата, а други не я изпълняват няколко месеца за да съберат средства да я предлагат в следващите няколко.

За седмичните детски градини, лагери и домове за деца пък се предвижда непредлаганата досега вечеря, като 5-то хранене.

Сега децата в градините и яслите се хранят три пъти дневно-закуска, обяд и следобедна закуска. Менюто им също ще бъде преобърнато . Навлизат овесените ядки, жито, елда и просо. В Хасково опитите им за налагане в детското меню са неуспешни-децата отказват да ги ядат. Наредбата ограничава до минимум солта и захарта, като изрично забранява децата да си искат допълнително от подправките. Конфитюрите трябва да са с над 60% плодово съдържание, натуралните сокове-100%-ви.

Всеки ден в менюто на малчуганите трябва да има най-малко 350 грама кисело или прясно мляко и поне 25 - 30 грама сирене. Айрянът пък трябва да бъде без сол. Месото трябва да е без видими тлъстини, сухожилия и кости. 1 път седмично-риба. Всичко това-струва пари.

От община Хасково лаконично коментираха че тепърва се запознават с наредбата и не са правили разценка на новия формат на услугата. Ще се чака и становището на фирма Дусман, която осъществява централизирано хранене на детските заведения.

Според диетолози, новата схема за хранене е изключително полезна за подрастващите и ще разреши проблемите с наднорменото тегло при децата. По данни на МЗ, 11.7 % от децата на България от 3 до 6 години са с наднормено тегло, а 5.6 % със затлъстяване.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини