От х:

Днес в x:

Паяците на трупчета за 6 месеца, вкарват ги при министъра

Свалят номерата на единия от незаконните паяци в Хасково

Наказателно постановление, с което двата хасковски специализирани автомобила за репатриране на неправилно паркирани коли, се спират от движение за 6 месеца, е издала автомобилната инспекция. Това заяви за Haskovo.net шефът й Антон Ставрев. Той допълни, че по негова информация наказателното постановление не е обжалвано в съда.

Припомняме, че при акция на ДАИ на 24 юни двата паяка в областния град и един в Димитровград бяха спипани да работят без лиценз. Тогава от инспекцията обясниха, че това по смисъла на закона е обществен превоз на товари, за което се изисква специално разрешително. Общините обаче нямат право на такъв лиценз. А „“Паркинги и гаражи“е общинско предприятие, в състава на общинската администрация, каквото е и „Екопрогрес“. За да получи лиценз, предприятието трябва да се регистрира като търговско дружество, каквито са например „Тролейбусен транспорт“ и „Обредния дом“. Това обаче може да стане само след решение на Общинския съвет.

Другият вариант е дейността да се отдаде на частна фирма, обясни шефът на „Паркинги и гаражи“ Янко Манолов. Това може да стане веднага с договор между общината и частната фирма, но в рамките на 15 000 лева. Това означава, че паяците могат да шетат из града и да вдигат автомобили, докато изпълнят лимита. След това да спрат.

Ако пък сумата е по-голяма от 15 000 лева, процедурата е обществена поръчка, което означава забавяне във времето, допълни Манолов.

Шефът на ДАИ Антон Ставрев обаче е категоричен, че дори да бъде издаден лиценз за тези автомобили, независимо на кого, те ще останат на трупчета до изтичането на 6-те месеца, определени в наказателното постановление.

За казуса с местните паяци от общината са изпратили запитване до министъра на транспорта и съобщенията. Утре от общинската администрация отиват за среща в министерството. Оттам обаче най-вероятно ще им разяснят същите варианти, описани по-горе.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини