От х:

Днес в x:

Тарифа: 5 лева за туба с хероин през границата

От зелената туба са извадени кафявите разфасовки с хероина

По 5 лева на пренесена през границата туба с дрога получавали наркотрафикантите – мулета, които бяха спипани вчера на Капитан Андреево, съобщиха на съвместен брифинг днес от полицията, митницата и прокуратурата. Общото количество заловен хероин е 70 кг., уточниха от БОП Хасково. По-рано бе съобщено за 53 кг., но на турска територия били открити още 17 кила, част от същата пратка.

Организатор на канала е пловдивчанин, който притежава незаконен склад и магазин в ромската махала на града. Той организирал мулетата, които са от хасковско, ямболско, пловдивско, да пренасят малки количества стоки, но го правели всеки ден. Наред с другата стока обаче в багажа им бяха открити и тубите, замаскирани като опаковка за перилни препарати.

Още днес на седмина от групата ще бъдат повдигнати обвинения, заяви говорителят на окръжна прокуратура Павел Жеков. Днес изтича 24-часовото полицейско задържане, но ще им бъде наложена 72-часова прокурорска мярка.

Разплитането на случая започва вчера в 17 часа, когато митническите служители са спрели за проверка идващ от Турция лек автомобил Мерцедес, шофиран от 32–годишен свиленградчанин. В багажника инспекторите откриват фабрично запечатана 30-литрова туба, пълна със зелен на цвят миещ препарат. На дъното й са открити 31 пакети, облепени с кафяво тиксо, а тестване с полеви наркотест е установило, че веществото реагира на хероин. Веднага са уведомени хасковските антимафиоти, които са предприели действия по разкриване на останалата престъпна група и автомобилите, превозващи наркотика. Извършени са проверки на още 2 коли – хасковски Мерцедес и ямболско Рено Меган. В немското возило е пътувал 27-годишен свиленградчанин , в което е открита идентична туба с укрит хероин - 34 пакета.

В ямболското Рено с водач 24-годишен ямболия е открита туба с 34 пакета хероин. След 21 часа е отклонен за проверка и микробус Фолксваген със сливенска регистрация, управляван от 32-годишен мъж и 37-годишен спътник, и двамата от Сливен. В багажа им, в 2 пакета от бебешки пелени, са открити още 4 пресовки с тегло 2,060 кг хероин. Малко по-късно в Хасково е задържан и получателя на пратките - 39-годишен пловдивчанин и придружаваща го 28-годишна жена от пловдивско село. При задържането жената направила опит да скрие няколко сим-карти, но полицаите я забелязали и успели да ги вземат.

По информация на българските служби след акцията на Капитан Андреево част от останалия хероин е укрит в района на Капъкуле. След сигнал до турските гранични власти е открита в контейнер до „Free Shop” четвърта, идентична с първите три туба с пресовка с хероиновото вещество с общо тегло 17 кг.

Откритите пакети са общо 134 , с тегло 70,66 кг хероин.

По оценки на съдебната система, задържания наркотик е на стойност над 6 млн. лева. В арестите на РУП-Хасково и РУП-Свиленград е задържана организираната престъпна група от 10 лица. Работата по образуваното досъдебно производство продължава под наблюдението на Окръжна прокуратура – Хасково.

Канал за дрога маскиран като куфарна търговия. Вижте повече в нашия видеорепортаж

Тодор Кръшков

Това е втората най-голяма пратка след 96-те килограма през март
Полицията се похвали с голям удар
Стойността на дрогата е над 5 млн лева
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини