От х:

Днес в x:

Деца попаднаха в капана на класиранията

Ванеса и майка и тепърва разбират че са пропуснали истинското си желание

Класиранията за профилираните гимназии с прием след седми клас, често се оказват капан за родители и ученици, предупредиха от хасковските училища, където от днес започна записването на кандидатите. Много деца вписват като 1-во желание най-престижната специалност, а не тази, която в действителност искат. Презумпцията е, че с висок бал могат да избират къде да влязат. Обаче удрят на камък.

7-класничката Ванеса е приета на първо класиране в езиковата гимназия по първо желание-английски с немски. Момичето обаче искало да учи биология с английски в хасковската ПМГ. Балът и стига. Обаче няма как да влезе. Защото следващите класирания/второ или трето/ могат да те придвижат само в по-горните желания, но не и в по-долните. И понеже няма по-нагоре от 1, Ванеса ще наблюдава отстрани как желаната „Биология с английски“ се запълва с ученици с по-нисък бал. Единственият и шанс е да има свободно място при 3-то класиране. За него обаче се селектират деца от цялата страна, които могат да се окажат с по-високи оценки от нейните 5 по български и 4 по математика.

Рискът е голям, защото ако Ванеса не се запише по първо желание-тя губи мястото си в езиковата, а ако не успее на трето класиране в ПМГ, практически губи цялата година. Трябва да търси училище с 8-ми клас. А шансът за езиковата и математическата е само за седмокласници.

Местата се пазят само ако сте приети за по долно желание и искате да ви класират за по-горно, предупреди Веселка Константинова от ПМГ Хасково. Тогава подавате молба за второ класиране, а ако не успеете, поне оставате там където вече сте приети. На това ще разчита и Сибел, която също иска Биология с английски, но е приета по второто си желание-информатика с немски.

За един преди обед , три деца попаднаха в капана на класиранията, сподели Константинова. Едно от обясненията според нея е, че при попълване на документите за кандидатстване, специалностите се вписват по реда посочен в брошурите на съответната гимназия. Ако детето не е сигурно с избора си или смени желанието си в движение, капанът щраква. 

Само за първата половина от първия ден за подаване на документи, в ПМГ Хасково се записаха 66 деца, в огромното мнозинство-по първо желание. С най-висок бал е паралелката информатика с английски. При максимален бал от 36, първите няколко в класирането са с по 35.600.

Срокът за записване по първо желание или подаване документи за второ класиране е сряда.

Г.Христов

Сибел/вдясно/ е избягнала този капан. Заедно с майка си, решиха да чакат второ класиране при гарантирано вече място
Записванията в ПМГ вървяха ударно

Не всички излизаха с усмивка
"Какво повече да направя ?"
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини