От х:

Днес в x:

Мерят асфалта на „Европът“, кметът иска споразумение

Две експертизи назначи днес съдът по спора между „Европът 2005“ и община Хасково. Фирмата претендира за неразплатени 2.5 млн. лв за ремонти на улици в града, както и за 572 000 лв. лихви. Едната експертиза ще е счетоводна, а другата – техническа. Вещи лица ще мерят асфалта, положен от „Европът“ по ремонтираните улици и ще даде становище за качеството на строителните дейности.

Адвокатът на община Хасково Николай Пенчев връчи на съда и отговор от администрацията. В него се посочва, че има съществени отклонения от качествените изисквания при асфалтирането на улиците. Сроковете също не били спазени. Освен това вече бившата шефка на отдел „Строителство, инвестиционна политика и екология“ на общината Йорданка Кузманова се оказала в роднински връзки с един от собствениците в „Европът“ - Мата Папратилова от харманлийското село Бисер. През есента на миналата година стана ясно, че 80-годишната жена е един от най-големите строителни босове в региона.

Бившата общинска шефка Йорданка Кузманова, която бе уволнена след публикации в печата за бабата-строителен бос, подписвала приемо-предавателните протоколи за извършеното строителство от фирмата, чийто съсобственик се оказал неин роднина.

Освен това общинската администрация връчи на съда писмено заявена готовност за извънсъдебно споразумение с двете фирми-ищци - „Европът 2005“ и „Марчела 90“. Адвокатът им Владислав Велев от своя страна също изрази готовност за преговори. Това обаче не пречело делото да си върви.

„Европът“ претендира за неизплатени 2.5 млн. лв. по четири договора за обществени поръчки, сключени през 2007 г. Върху тях е начислена и лихвата от над половин милион лева.

Забавянето на ремонтните дейности от фирмата обясниха с непредвидени ВиК аварии. Показания днес пред съда даде и тогавашният началник на район Хасково във ВиК Атанас Димов. По думите му остарелите водопроводни тръби се пукали под тежестта на строителната техника. Той разказа и случая с улица „Радецки“, където водата бликнала веднага след като валяците минали по нея. На друго място пък живеещите в района хора скочили срещу асфалтирането, като настоявали първо да се подмени канализацията, а после да се полага новата настилка.

От доклада на съдията по делото стана ясно, че общата стойност на договорите на „Европът“ с община Хасково през 2007 година за ремонт на улици възлиза на 7 812 493 лева.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини