От х:

Днес в x:

Висока радиация във втори реактор на АЕЦ "Фукушима 1"

Изключително висока радиация е отчетена в сутерена на сградата на втори реактор на АЕЦ „Фукушима 1”, където нивото на събралата се вода превиши 6 метра. Това съобщиха от компанията оператор на централата „Токио електрик пауър”, предаде РИА Новости.

„В резултат на проведени вчера замервания във вътрешността на сградата на енергоблока е установено, че нивото на радиация в наводнените подземни помещения е достигнало 430 милисиверта на час”.

Експерти смятат, че причина за това може да е изтичане на радиоактивни вещества от повредената долна камара за поддържане на налягането.

„Токио електрик пауър” представи днес финансовите си резултати за приключилата през март финансова година, вписвайки допълнителни загуби в размер на 88 млрд. йени по покриването на компенсациите за евакуираните от района около авариралата атомна електроцентрала „Фукушима 1”, предаде АФП.

Компанията е вписала и 38 млрд. йени (473 млн. долара) като допълнително осигуряване по разрешаването на кризата в централата, чиято охладителна система бе изведена от строя от цунами на 11 март.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини