От х:

Днес в x:

Стоичков тренира за президент. Вестниците в събота

„24 часа": Бойко: Не ми е приятно да ги гледам, няма да отида в парламента

"Докато по улиците на съседите ни се лее кръв, у нас в условията на криза откриваме магистрали, спортни зали и музеи. Защото, ако не е това правителство, ще има хаос. Затова на тези, които искат да има хаос, им гарантирам, че няма да го допусна." Това заяви днес час преди вота на недоверие премиерът Бойко Борисов, докато бе на откриването на новия Музей за съвременно изкуство в София.

Той обясни, че е помолил министърът по еврофондовете Томислав Дончев да занесе в НС подарък на опозицията. "Сметало, специално за Петър Димитров, за да може с топченца да си пресмята. От 0,7% усвояване на еврофондовете, което заварихме, закръглям го на 1%, до 13%, които до края на годината ще станат 20%. Това са 13 топчета повече, защото явно не може дасмята", отсече Борисов.

"Предното правителство обяви 3,5-4 млрд. лв. излишък. Нека да отидем, да ни ги покажат къде са. Едно ей така построено, керемидка, нещо да има? А ние от първия ден, в който дойдохме на власт, почнахме да плащаме високите пенсии. Как не ги е срам? Влязохме с над 0,5 млрд. лв. пасив още от първия ден на правителството", ядоса се премиерът.

Той даде и отговор защо не е присъствал на дебатите по вота и защо няма да проследи лично самото гласуване: "Просто не са ми приятни да ги гледам, затова няма да отида да им кажа всичко това в парламента."

 

„24 часа": Кадафи задържа наш лекар за шпионаж, мъчили го с ток

Българинът, обвинен в шпионаж и освободен от либийските служби за сигурност след 3-месечни преговори вчера, е бил бит и изтезаван, за да каже имената на български военни разузнавачи в Либия. Д-р Атанас Кръстев, който от години работи в джамахирията като завеждащ ортопедичното отделение в болницата в град Мсалата, бил задържан на 29 март от въоръжен пост на пътя за Триполи. Днес 24 часа успя да се свърже с него. Либийците твърдят, че са го арестували, защото у него били намерени снимки на стратегически обекти, сателитни карти на район, в който се водят военни действия

 

„Труд": Разпределение на дела под масата

На тъмно и без прозрачно разпределение делата за легитимността на ръководството на "Петрол Холдинг" АД са попадали все при един и същ съдия - Румяна Паликарова от Софийски градски съд. А тя винаги е отсъждала срещу Орлин Тодоров, изпълнителен директор, независимо че равни по степен съдилища са решавали друго.

Това личи от проверката на инспектората към ВСС, която бе извършена по сигнали на потърпевшите.

Напрежението между председателя на надзорния съвет на "Петрол" АД Митко Събев и члена на надзора Денис Ершов, който е и акционер във фирмата майка "Петрол Холдинг", тлее от години. През октомври м.г. обаче скандалът избухна с нова сила на по-високо равнище. 55 длъжностни лица по регистрацията в Търговския регистър към Агенцията по вписвания изпратиха сигнал до премиера Бойко Борисов за недопустим натиск във връзка с "Петрол". Служителите заявиха, че са получили указания да впишат всички актове и заявления по партидата на "Петрол Холдинг". Те обаче отказаха, защото Варненският окръжен съд бе спрял вписването на промени в ръководството на холдингадо приключване на спора кой кой е в управлението. А Варненският апелативен съд потвърдил решението.

 

„Труд": Нова компания поема три важни магистрали

Ново държавно дружество ще поеме изграждането, поддръжката и управлението на три магистрали - "Хемус", "Черно море" и "Струма". В момента трите бъдещи аутобана се подготвят от агенция "Пътна инфраструктура". Създаването на Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" е залегнало в промените в Закона за пътищата, приети на първо четене от парламента.

Новото предприятие няма да е търговско дружество, няма да формира и разпределя печалба. Финансирането му ще става по няколко линии - от бюджета, от такси за ползване на трите магистрали, от преотстъпени други пътни такси, от дарения и собствени приходи.

Управителният съвет ще се състои от пет души, включително изпълнителният директор.

Целта на новото дружество е да се ускори реализацията на стратегическите проекти "Хемус", "Черно море" и "Струма" и да се подобри усвояването на средствата от еврофондовете. Това пише в мотивите към проекта, внесен от Министерския съвет. Промените се налагат и заради препоръката на Европейската комисия за повишаване на административния капацитет.

 

„Стандарт": Ицо тренира за президент

Христо Стоичков влезе в ролята на държавен глава, макар и за час. Заинтригуван от твърденията, че депутатите го бият по ругатни, Камата се появи на балкона на парламента. Той изгледа с интерес препирните около вота на недоверие и даже си води записки. "Президентът не дойде, но Ицо го отмени", шегуваха се депутати.

Както се очакваше, кабинетът оцеля с подкрепата на 124 гласа срещу 70. "Много шум за нищо, но опозицията се държа много грубо", коментира накрая Стоичков. Той толкова се стресна от бруталните сцени, че дори отправи възвание към народа.

"С болка наблюдавам как българите са обезверени и с нисък дух. Повече от всякога ни трябва обединение както на световното през 1994 г. Иска ми се да се гордеем с хората, които представят народа в парламента", патетично призова Стоичков. После побърза да успокои журналистите, че засега няма да се кандидатира за президент.

 

„Стандарт": Наско Лъжата преметна Кадафи

Наско Лъжата се изплъзна на Кадафи. Д-р Атанас Симеонов Кръстев се завръща у нас след повече от 2 месеца зад решетките в "Джудейда". Медикът е освободен след намесата на Министерството на външните работи, обявиха вчера оттам. В страшния затвор в Джамахирията години наред лежаха и родните медици, обвинени и осъдени на смърт за заразяването на либийски деца със СПИН в болницата в Бенгази.

Още с разнасянето на новината за освобождаването на Кръстев обаче колегите му от Пловдив скочиха. Те разказаха, че у нас докторът бил с прокурорска заповед за арест заради измами и искал пари от пациенти. В медицинските среди бил известен с прякора Наско Лъжата.

Д-р Кръстев се озовал в зандана на Муамар Кадафи заради обвинения в шпионаж. Лекарят, който от дълги години живее и работи в Либия и е бил шеф на ортопедичното отделение в болницата в град Мсалата край Триполи, бил задържан на 29 март. В компютъра му са открити снимки, които според либийските власти застрашават националната сигурност на страната. Атанас Кръстев е спрян за рутинна проверка. Полицията конфискува колата му и преносим харддиск. След откриването на снимките в дома му е извършен обиск. Там са открити и иззети папки с документи, карти, CD-та. Не е ясно какво точно е имало на кадрите. Известно е, че на някои от тях били военни и стратегически обекти, включително либийски военни кораби.

„Монитор": 7000 пътници местят метрото

7000 столичани повече ще се возят с метрото, ако трасето на третия лъч завие към „Хаджи Димитър" и мине под бул. „Владимир Вазов". Причината е, че там метрото ще е по-натоварено с пътници, отколкото по останалите обсъждани трасета.

Пътникопотокът в района е около 98 хил. души, докато от бул. „Ботевградско шосе" към центъра с мотрисите биха се предвижили близо 91 хил. души, показват измерванията на консултанта - чешката фирма „Метропроект Прага", научи „Монитор". В понеделник ще бъдат готови окончателните 4 варианта за маршрута на третия метродиаметър, от които общинарите ще изберат най-рентабилния.

Първоначалният план на Столичната община бе метрото да тръгне от Княжево и през центъра да стигне до бул. „Ботевградско шосе".

„Монитор": Външно извади от либийски затвор наш лекар

Българският лекар Атанас Кръстев беше спасен от сигурна смъртна присъда в Либия с усилията на външния ни министър Николай Младенов и на екипа му в МВнР и днес се завръща в България.

Кръстев бил задържан на 29 март и обвинен в шпионаж и опит за уронване на престижа на джамахирията. В нощта срещу петък обаче бил освободен, съобщиха вчера дипломат номер 1 и говорителят на Външно Весела Чернева. От министерството държали случая в тайна. „Имахме канал, по който работехме от много рано, и ако бяхме дали публичност, това щеше да ни ограничи да маневрираме", обясни пред „Монитор" Младенов. През това време той няколко пъти разговарял лично с премиера на джамахирията Ал Багдади Али ал Махмуди. Имало е разговори и с кабинета на сина на Кадафи - Сейф ал Ислам.

 

„Монитор": Даренията на МВР в публичен регистър

В специален публичен регистър ще се вписват дарителите на МВР. Имената им и начинът, по който са подпомогнали ведомството, ще могат да се видят на интернет страницата му. Това става ясно от новоизготвените правила за даренията на вътрешното министерство.

Според нормите, за които МВР шефът Цветан Цветанов съобщи вчера, помощ няма да се приема от осъждани, заподозрени в престъпление и анонимни кандидат-спонсори. Министерството ще отказва и дарения, които предполагат връщане на жеста или възпрепятстване на дейностите му. То ще се възползва от предоставените му парични средства, вещи и недвижими имоти.

„Капитал": Любимият Динозавър

Какво според вас би се случило с едно предприятие, ако имаше най-високите разходи в сектора, най-големият щат, най-разпадащата се и остаряла база и абсолютно неизмерваема ефективност? Щеше да фалира, без никакво съмнение. Освен ако не е е монополист. Или е МВР.

Досега всички подозирахме, че бюджетът на МВР е раздут и управляван неефективно. Тази седмица обаче съмненията бяха подплатени от институт "Отворено общество" с изследване на разходите за полиция, вътрешен ред и сигурност. Картината на управлението на бюджета на вътрешното министерство е тъжна:

- МВР получава най-много пари като процент от БВП спрямо другите страни в Европа

- Доверието към българската полиция е най-ниско в ЕС

- Институтите на МВР имат бюджет колкото цялата БАН

- Академията на МВР получава субсидия от държавния бюджет колкото УНСС. През УНСС минават десет пъти повече студенти...

И още - капиталовите разходи в министерството са пренебрежително малки и то целенасоченo следва политика да замества качество с количество - много, неподготвени и неекипирани служители, чиято ефективност, когато може да се измери, е под въпрос. Тенденция се запазва и при това правителство, въпреки че борбата с престъпността (поне на думи) е приоритет. То не желае да модернизира МВР, а просто увеличава бюджета му. Или ако трябва да използваме думите на бившия американски президент Роналд Рейган: "Правителството не решава проблемите. То ги финансира."

 

„Сега": Българските полицаи и прокурори - най-скъпи и най-зле работещи в ЕС

България харчи най-много в Европейския съюз за полицаи и прокурори, но те се ползват с "най-ниското доверие в сравнение с всички останали страни - членки на ЕС". В резултат гражданите и бизнесът, от чиито данъци се издържат правоохранителните органи, плащат отделно за частна охрана и правна защита. Това сочи изследване за цената на правосъдието у нас, направено от институт "Отворено общество" в периода 2009-2011 г.

Сравнението с предишни изследвания сочи, че тази тенденция се запазва от 2008 г. до днес и реално няма съществена реформа в посока обвързване на разходите от бюджета с постигнатите резултати. Традиционно бюджетите на МВР и съдебната система се харчат предимно за заплати. Почти не остават средства за техника, която би подобрила работата им.

По брой и на съдии, и на прокурори, и на полицаи на глава от населението страната ни е сред първите места в ЕС. В Западна Европа броят на съдиите на 100 000 души население е 2-3 пъти по-малък, а в някои случаи дори 7 пъти по-малък (Великобритания, Ирландия), отколкото у нас.

 

„Дума": На дъното сме по усвояване на европари

България се е сринала до последното място по усвояване на европари в ЕС. Това съобщи в парламента Меглена Плугчиева, която показа официални данни за май 2011 г. Това означава, че страната може изобщо да не получи планираните плащания за следващия период от 2014 до 2020 г. Логиката на Брюксел е, че ако не бъдат усвоени европарите, които се полагат за този период, през следващия можем да кандидатстваме за много по-малка сума, предупреди Плугчиева. Тя припомни, че през юли 2009 г. България е била 14-та от 27 държави в съюза. Отговорността е на сегашното правителство, което обаче продължава арогантно и грозно да лъже и да спекулира по темата, категорична бе бившата министърка по усвояване на еврофондовете. Тя отново предупреди, че заради "символичното" усвояване в последните две години страната може да остане без европейски помощи поне за следващите 3 години.

Въпреки смазващите данни кабинетът оцеля вчера при втория вот на недоверие, поискан от БСП и ДПС за провала на антикризисната политика. 70 депутати бяха "за" вота, 124 гласуваха "против", двама се въздържаха. Този път "Атака" и Синята коалиция не участваха в гласуването, но пък девет независими дадоха рамо за кабинета. Двама от тях се въздържаха - напусналият "Атака" Камен Петков и изгоненият от ДПС Корман Исмаилов.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини