От х:

Днес в x:

Омахват 20 души от „Напоителни системи“-Хасково

Съкращенията ще изправят земеделието на ръба, прогнозира Кемалов

Поне 20 души ще бъдат съкратени от хасковските напоителни системи, след края на течащата в момента структурна реформа, призна шефът Петър Кемалов. Хасковската дирекция се слива със Старозагорската, в обединеното дружество „Горна Тунджа“. Хасково е понижено до само Офис. От 28 дирекции в страната, остават само 10.

Реформата засяга лично и Кемалов. От директор, става заместник на заралията Филип Шукаров. Съкратените хасковлии ще са от администрацията, не от хората на полето, допълни Кемалов. Също толкова от старозагорци, щели да бъдат освободени от работа.

Дирекцията в Стара Загора е една от трите най-печеливши дирекции в страната заедно с Пазарджик и Пловдив. „Напоителни системи“ са търговски дружества със собствен бюджет и собствено формиране на цената на водата. Куриозното е, че Стара Загора и Пловдив са по-печеливши, с по-ниски цени на водата от Хасково. Поливната тук скочи тази година до 21 ст за кубик гравитачна и 34 за ст за помпена.

Дори и така дружеството е в такива дългове, че сметките му са запорирани, а заплатите на служителите се бавят с три месеца.

В случая важи максимата „вода газим-жадни ходим“. Хасковските „напоители“са изработили до момента 230 хиляди лева, като дължат на кредитори почти толкова, тоест на нула. При сравнително суха година, както се очертава да е тази, печалбата е гарантирана, смята Кемалов. Обаче приходите са несъбираеми, защото „Напоителни системи“ нямат правомощия да глобяват крадците.

20 % съкращения на персонал изправят хасковското напояване на ръба. Дружеството охранява и поддържа съоръжения за близо 1 млрд лева-110 помпени станции, 500 километра открити канали и още 500 км тръбна мрежа, плюс 28 язовира, вкл. „Тракиец“. Всички, обект на кражби или злоупотреби под една или друга форма. Заради разбит и запушен магистрален канал в северната част на Хасково, Добричката кооперация е получила вода едва преди седмица. 50 от помпените станции са окрадени, 30 от тях вече не работят, а само се охраняват. Каналът, който носи поливна вода от яз „Тракиец“ вече кара вода само до Узунджово, докато по рано е стигал чак до село Константиново. Последствията за земеделците от намаления контрол ще бъдат тежки, прогнозира Кемалов.

Защо хасковските напоителни системи се оказаха пред фалит, вижте в нашия ВИДЕОРЕПОРТАЖ

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини