От х:

Днес в x:

„Чуждоезични“ смъкват успеха на областта по български

Миналата година в Караманци се "прочуха" с успех по български 2.83


Средният успех по български език и литература бележи траен спад в областта, като една от причините е, че много от учениците говорят на чужд език, предимно турски, в семействата си. Училищната среда не може да компенсира изцяло липсата на практика на официалния език на България. Това е част от анализа на регионалният образователен инспекторат за резултатите от националното външно оценяване след седми клас. За втора поредна година, изпитът е и вход за елитните гимназии.

Министерството на образованието пък поставя хасковска област сред регионите с траен спад на оценките от външните оценявания. По стечение на обстоятелствата това са региони със смесено етническо население-Кърджали, Разград, Търговище и Шумен. В изявление на замминистър Милена Дамянова пред централната преса, причините за ниските оценки са посочени по-скоро като социални. Това били най-бедните области на страната. Факт е , че в тях оценките са с близо 2 единици по ниски от „отличниците“- София, Варна, Перник и др.

Началникът на образователният инспекторат Иван Панайотов не се съгласи. Средният успех за страната от изпитите на седмокласниците е 4.02 по БЕЛ и 3.65 по математика. В Хасково цифрите са 3.83 и 3.54, тоест съвсем близки до златната среда. Регионът ни е на 16-то място от 28 областти. Отстъплението спрямо миналата година е минимално. Тогава оценките са били 3.90 по БЕЛ и 3.59 по математика. Причините са комплекси, но главната е завишената скала за оценяване на резултатите на седмокласниците.

Демографите обаче добавят и друг момент. Регионът губи население с ударно темпо и то главно в полза на чужбина. Притокът на хора пък е от съседните области с преобладаващо население, за което българският език не е майчин. Това обуславя трайно бъдещо влошаване на оценките особено по български език и литература.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини