От х:

Днес в x:

Делото "Билла"- наново? Други инциденти в "Химмаш". Преглед на регионалния печат

"Делото "Билла" тръгва отначало? - челно заглавие в "Хасковска Марица". Задава се ново отлагане на делото на 16-ти юни, за пети пореден път. Но не това е проблемът, а че водещият делото съдия Росен Русев, е единстевният кандидат в конкурса за шеф на съда "Антимафия". Стане ли той шеф там,  трябва да се назначи нов съдебен състав, ново вещо лице, ново съдебно изслушване, въобще цялото дело тръгва отначало. Куриозното е че делото е изяснено по същество. От октомври се чака само защитната пледоария по страните и произнасяне на съда. Припомняме, че по делото подсъдим е кметът Георги Иванов като обвинението е че е ощетил общината със 113 хиляди лева от лихви по суми дължими на "Билла". Евентуална присъда би означавала затвор. Другата алтернатива пък е пълно оправдаване. 

От октомври миналата година обаче съдът не може да направи този на пръв поглед простичък избор, защото всички по делото се изпоразболяха. Първи стори това самия Росен Русев. На следващата дата защитата на кмета бе въпрепятствана да се яви на делоо и то наново бе отложено. На 28-ми февруари се разболя кмета, на 20-ти април адвокатката на кмета Розалина Апостолова откри неотложни ангажименти към Софийска градска прокуратура. И така до 16-ти юни, когато се задава новото отлагане.

"Работници в Химмаш: Инцидентите не са изключение" над главата на вестника. Според работници, в Химмаш редовно има трудови злополуки. За пример се дава Вангел Иванкис, който през2008-ма година претърпял подобен инцидент, като този от понеделник, при който тежко пострада шлосер на комбината. Имало и други случаи. Въпреки че са извършвани проверки, контролните органи не забелязвали нищо нередно. Естествено. В България трудови злополуки има само когато се случват и за тях ВИНАГИ е виновен работника.

"65 годишни даряват кръв" 22-ма дариха кръв в Хасково в рамките на Денят на доброволният кръводарител. Сред тях имало и 65 годишна редовни кръводарители, въпреки че по принцип възрастовото ограничение е до 60 г. 1100 дарили кръв от началото на годината.

"Кабел запали пожар в Неохим". Пламнал кабел в цехът за амониева силитра изправи на нокти пожарникари и работници в торовия гигант. За щастие пожарът не се разраснал.

"Броим по 3 лв на квадрат за технически паспорт на жилището" тема на броя. Поредната безумица за да спечелят някои хора лесни парички. Според наредба №5 на МРРБ всяка застроена площ над 5000 квадрата трябва да има технически паспорт, тоест документ, който да свидетелства в какво състояние е сградата и нуждае ли се тя от укрепване ремонт и т.н. Панелките попадат в тази категория и собствениците на имоти в тях трябва да "кихнат" на консултант между 3 и 5 лв на квадрат за "техническо" обследване. За 90 квадрата-от 270 до 450 лв. Може и повече ако имотът се нуждае от архитектурно заснемане поради липса на чертежи.

Най-глупавото в тази история е, че консултацията ще каже нещо отдавна ясно-панелките с нуждаят от ремонт. Обаче той няма как да бъде направен просто защото на хората им идва много скъпо. Остава, както и със санирането, административно да бъдат задължени да правят ремонт и банките да се нагушат с "нисколихвени" кредити.

"63 пъти лъжлива тревога за последните 5 месеца" чело на "Новинар юг". На 63 пъти са били викани напразно екипите на бърза помощ и пожарната от началото на годината  в областта.  Дневно можели да се получат и по 20 такива обаждания, оплакват се началниците на двете служби.

Дълго дъвкана тема без никакво практическо решение на проблема. Докато има телефони ще има и телефонен тероризъм.

"Малко но от сърце: Плевнелиев ни кърпи 40 км пътища" |Сред тях е пътя Симеоновград-Гълъбово за който процедурата по отчуждаване на имоти приключи. До края на годината ще бъдат готови още 67 км от автомагистрала Марица. Пътищата в региона които подлежат на ремонт са 1 на сто от подлежащите на ремонт в цялата страна. И тъй като в България няма 100 области излиза, че сме с по-здрави пътища от другите райони.  Пък ние тук да не знаем.

"Съдът отново отряза прокуратурата за охридското дело" За трети път съда връща обвинението срещу Боряна Георгиева, която организира екскурзията в Охридското езоро, където през 2009-та се удавиха 15 българи. Боряна първо бе осъдена условно, но магистратите на втора инстанция откриха грешки и отмениха присъдата. последва ново обвинение но и в него били открити "грешки". И така -три пъти. Това е редовен мотив на инстанциите-да връщат дела и присъди заради грешки. Любопитно е какво става с тези дето допускат грешките-не сме чули някой да е изгонен от системата заради тях. Гешниците си остават в съда и полека лека го превръщат самия него в "грешка".

"Рибари изгърмяха за маломерна риба"-8 акта на любители риболовци състави местната ИАРА през почивните дни.

"Спипаха БМВ с нередовен стикер в синята зона" Това е четвъртият заловен фалшификат от началото на годината.

Бившият главен архитект на Хасково Янчо Апостолов говори колко трябва да е заплатата на главния архитект, в интервю на стр 6-та.  Трябвало да е 2000 лв. Не се казва дали толкова взима сегашния главен архитект Кремена Цонева, но колежката и в Димитровград работела за 550 лв месечно. Айде моля ви се-нямаше нужда!

Това бе по-интересното от днешната преса

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини