От х:

Днес в x:

В бедните области децата са с най-нисък успех. Преглед на националния печат

Стандарт": Удължават живота на АЕЦ "Козлодуй"

България ще удължава живота на 5-и и 6-и блок в АЕЦ "Козлодуй" с най-добрите компании в света, стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов. Българският енергиен холдинг и американската компания "Уестингхаус" подписаха меморандум за сътрудничество в ядрената енергетика. Премиерът подчерта, че правителството прави всичко възможно за удължаването живота на блоковете с поне 10 години. Той изтъкна, че сега страната ни има за партньори както американците, така и французите от "Арева", с които подобен документ беше подписан наскоро. Освен това имаме и наследен договор с руснаците, допълни Борисов. Така страната ни ще има реална диверсификация на доставчиците за ядрените ни блокове, ще получава най-сигурното и доброто на най-ниската цена. Според шефа на "Уестингхаус" за Европа, Близкият изток и Африка Андерс Джаксън компанията може да участва и в изграждането на нови мощности в Козлодуй с най-новия си реактор АР-1000.

„Стандарт": Ромска война скара сините

Ромите посиняха. Участието им в първичните избори на СДС и ДСБ скара десницата. Първият развод между хората на Мартин Димитров и Иван Костов бе в Шумен, ден след вота в неделя. Тогава хиляди хора отидоха до урните и избраха Румен Христов от СДС за кандидат-президент. В София пък посочиха Прошко Прошков от ДСБ за кметския стол на "Московска" 33.
30 ромски гласа се превърнаха в шуменската ябълка на раздора, разказаха за Mediapool очевидци. Седесарите в града твърдят, че подпомагат "културно-просветната организация" на ромите от години, така че било напълно нормално те излязат да гласуват. От ДСБ пък хвърлиха ръкавицата, че председателят на местната структура на СДС Галин Терзийски е "напазарувал" гласовете. Още при вида на сънародниците от малцинствата общинският съветник от ДСБ в града и заместник-председател на местната организация на партията Васил Тодоров отказал на "симпатизантите" да гласуват. Което станало и причина за разрив между СДС и тъмносините.

„24 Часа": Десните пасуват на вота, БСП се надява да мине

Вотът на недоверие за провал на антикризисната политика, който БСП и ДПС внесоха срещу кабинета, няма да мине. Това показват сметките след преглед на позициите при основните парламентарни партии. Въпреки тежките си критики към управлението на Бойко Борисов Синята коалиция вероятно ще се въздържи при гласуването или ще излезе от пленарната зала. Според СДС истинският вот на доверие ще стане ясен след изборите наесен, а не това, "което БСП и ДПС правят под сурдинка". Иван Костов пък обвини социалистите, че са преписали техните аргументи за несправянето на кабинета с кризата, а нея използват като засада.
Според тъмносиния депутат Асен Агов пък скритата цел на този вот е президентът да направи служебно правителство. "Ние не подкрепяме Първанов в никакъв случай", отсече Агов.

„Дума": Уволниха цял отдел в НАП - София

Целият мениджърски екип, който отговаряше за контролната дейност в териториална дирекция на НАП - София, беше освободен, съобщиха вчера от приходната агенция. Само дни след назначението на новия директор на НАП - София, Бойко Атанасов от длъжност бяха освободени заместник-директорът с ресор "Контрол", директорът на дирекция "Контрол", неговият заместник и трима началник сектор "Ревизии" от столичната териториална дирекция.
Промените в мениджърския екип са продължение на кадровите рокади в централното управление на агенцията и са продиктувани от "неефективния данъчно-осигурителен контрол, включително борбата с измамите в най-голямата териториална структура на НАП", се посочва още в съобщението.
До няколко седмици ръководството на НАП - София ще представи изцяло нова концепция за данъчно-осигурителния контрол и борбата с измамите, която ще включва структурни и организационни промени в столичната дирекция на НАП.

„Новинар": Седмокласниците със средна оценка „добър"

Седмокласниците, които положиха изпит по външно оценяване, както и за прием в елитните гимназии, са изкарали обща оценка 4,02 по български език и литература (БЕЛ) и 3,65 по математика. Това съобщиха от Министерството на образованието. Тази година на оценяването са се явили над 53 хиляди ученици.
Първият етап от външното оценяване е с цел да се проверят знанията на учениците, а оценката се записва като текуща. Максималният брой точки е 65. Успелите да стигнат до максимума по български език са 76 ученици, а по математика 462. Вторият етап е за тези, които имат желание да продължат образованието си в престижните гимназии. Пълна шестици по БЕЛ имат само 7 ученици, докато по математика броят им достига 69 души.


Труд": В бедните области децата са с най-нисък успех

В най-бедните райони на България учениците постигат най-нисък успех на националните изпити. Тенденцията е от няколко години, а тазгодишните миниматури и зрелостни изпити само я потвърдиха, отчетоха от образователното министерство. В Разград, Кърджали, Хасково, Търговище, Шумен и Монтана успехът на учениците е около 2 точки под този на учениците от София, Варна, Смолян и Перник.
Тепърва ще се търсят причините за това, каза зам.-министърката по средното образование Милена Дамянова.
Учениците в Разград, Кърджали, Хасково и Търговище трайно показват по-ниски резултати от съучениците си в цялата страна на националните изпити през последните години. В групата се включи и Монтана след обявяването на оценките от миниматурите за 4-ти клас.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини