От х:

Днес в x:

Произвеждаме най-евтината кола в Европа. Вестниците в неделя

„24 часа": Произвеждаме най-евтината кола в Европа

Най-евтиният автомобил в Европа ще се произвежда край Ловеч, разбра "24 часа" по време на официалната презентация на "Литекс моторс" и китайската компания Great Wall при откриването на 20-ия международен софийски салон. Градският модел Voleex C10, огромният джип Hover H5 и пикапът Steed трябва да излязат от поточната линия в завода на бизнесмена Гриша Ганчев в ловешкото село Баховица до края на годината.

Voleex, който много прилича на популярния у нас Toyota Yaris, все още няма официално обявена цена. Но конкуренти вносители притеснено обясняваха, че возилото ще е със стартова цена от 12 500 лева с ДДС, като в тези пари ще влизат климатик и радиоуредба.

Така Voleex автоматично става най-евтиният автомобил не само в България, но и в Европа.

На Стария континент най-малко струва добрата стара лада - ВАЗ 2105, която се предлага за 5000 евро. Руската машина обаче ще бъде спряна от производство в края на годината.

„24 часа": Душманинът, който ни спря за Шенген

"Настояваме съдебните реформи в България и Румъния да се провеждат успешно и необратимо", заяви холандският министър на имиграцията Херд Леерс на среща на вътрешните министри в Люксембург в четвъртък. С това сложи бариера пред влизането ни в Шенген.

Леерс сам се чувства жертва на съмнителната обстановка у нас. Заради опита си да купи 2 луксозни вили на нашето Черноморие през 2009 г. той трябваше да се прости с поста кмет на Маастрихт. А освен това загроби и 230 хил. евро, които предплатил за непостроените къщи.

На 13 януари след 8 г. като кмет на Маастрихт Херд Леерс подаде оставка, преди тя да му бъде поискана от общинския съвет заради "малки грешки". Малките грешки на Леерс са погребани в град Бяла, по-точно в курортното селище "Марина Блек Сий", което трябва да израсне там. Той е купил по препоръка на свой колега 2 вили, които тепърва ще се строят. Платил 230 000 евро.

Леерс твърди, че е действал като частно лице. Холандският в. "Ханделсблат" обаче го опроверга. Той публикува негови имейли, в които кметът разказва за срещите си с премиера Станишев и трима министри, когато бил в България да огледа имота.

„Труд": Европа обяви война на хакерите

Страните от Европейския съюз се обединиха около решението да наложат твърди санкции на хората, които се занимават с кибератаки, предаде Франс прес. Повод за екстремното решение бяха хакерските нападения срещу френското правителство, финансовата група "Ситигруп" и европейски институции.

Според новите правни норми, които предстои да бъдат одобрени от Европейския парламент, хакерите ще бъдат осъждани минимум на пет години затвор при доказване на вината им за нанасяне на сериозни щети на информационно-технологичните системи. По-тежки ще са присъдите за "мозъците" на атаките. Става дума за хора, които планират и извършват заразяване на комуникационни мрежи с вируси, като впоследствие комуникациите се блокират, или се източват лични данни. Самото източване на лични данни също се криминализира.

„Труд": Увеличение от юли на всички пенсии

Целите на пенсионната реформа от 2000 г. бяха финансова стабилизация и гарантиране на автономността и устойчивостта на пенсионната система в бъдеще.

11 години след началото тези цели не се постигат. Нещо повече - дефицитът в пенсионния бюджет нарасна над 20 пъти и вече превишава собствените приходи на Националния осигурителен институт (НОИ) от пенсионни вноски. Това застрашава финансовата стабилност не само на пенсионната система, но и на държавата като цяло.

НОИ и управляваният от него солидарен пенсионен фонд не само че не са независими и автономни, но са един обикновен придатък на бюджета и властта, който силно се влияе от конюнктурни политически решения.

„Стандарт": За ден: Опразниха автосалона

Уникален Mercedes SLK 200 Roadster, какъвто България не е виждала, бе купен вчера на изложението в Интер Експо Център. Щастливецът олекна със сто бона за бижуто. Над 50 коли за близо милион лева бяха продадени само за ден.

Това е истински бум, доволно потриваха ръце дилърите. "Интересът е както през 2007 година. Явно излизаме от кризата", констатираха те.

Много от сделките са сключени дни преди изложението да отвори врати.

Посетителите, за които цените бяха недостъпни, се любуваха на уникалните спортни и ретро автомобили.

Силен интерес маниаците проявиха и към трите модела от марката Great Wall, които ще се произвеждат в Ловеч.

Поне 60 000 души ще посетят автосалона, убедени са организаторите. Огромен е интересът към него и в чужбина. Няколко десетки са акредитираните чужди журналисти.

„Стандарт": Първанов поиска властта

Първанов поиска властта. Президентът даде заявка за участие в политиката и след края на мандата си като държавен глава. Това стана на среща с хората от Търговище в петък вечерта. "Ще имате възможност да гласувате за мен и след януари 2012 г.", заяви Първанов. Бях решил да отида на задните редове, но към днешна дата смятам, че трябва да остана в активната политика, каза пред търговищенци той. Няма да направя заявки за премиер, нито за лидерство на любимата ми партия, защото тези неща се решават в демократичен дух, обясни пред множеството в местния Младежки дом президентът.

Вчера в Кюстендил обаче на въпрос дали прави заявка за "Дондуков" 1, Първанов коментира, че няма смисъл да се говори с хипотези и "има много интересни събития и предизвикателства пред всеки един, който е в политиката". "Ще дойде времето и ще разберете какво съм имал предвид", каза Първанов.

Гражданска структура като АБВ, след изборите през есента трябва да е катализатор на по-широка коалиция и стимул за развитие на нова коалиционна култура, обясни Първанов в Търговище. За мен сега е важно да приключа мандата така, че да запазя авторитета на институцията, допълни той. Първанов сподели, че се надява наследникът му да е по-добър от него. Следващият държавен глава трябва да е четящ, много компетентен, да е лидер и да има силен експертен екип, обобщи президентът.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини