От х:

Днес в x:

„Българска” ешерихия коли убила 66 годишния Наско

Ешерихия коли родно производство е разболяла и убила 66 годишния Атанас Кирилов от Сусам. Преди минути от хасковската здравна инспекция огласиха резултатите от микробиологичните проби на починалия в сряда сутринта пациент на инфекциозно отделение.

Причинителят на заболяванетоо е ентеро-токсигенни Ешерихия коли. Германският щам на бактерията е ентеро-хеморагичен,сиреч с вътрешни кръвоизливи.

В тялото на Атанас има вътрешни кръвоизливи-в червата и в бъбреците, потвърди извършилият аутопсията хасковски съдебен лекар д-р Христо Еленски. Именно затова той се усъмнил че става въпрос за германският щам. Лекарите не знаят откъде са дошли кръвоизливите. „Може да е съвкупност от различни причини” обясниха клиницисти.

Версията за инфаркт бе индиректно отхвърлена от шефа на болницата д-р Тодор Пандов. „Пациентът започна да се подобрява след няколкодневно лечение. В нощта срещу фаталната сутрин, обаче започнал да се оплаква че му е лошо и състоянието му се влошило. Направени са кардиограми в търсене на исхемично заболяване на миокарда/инфаркт/. Няма открит такъв”-обясни докторът.

Ентеротоксигенните щамове на Ешерихия коли са характерни за района. Предизвикват повръщане и диария. Засягат повече децата, но се случва да се разболеят и възрастни. Заболелият е заразоносител близо месец.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини