От х:

Днес в x:

Жертва на ешерихия коли в Хасково! Заразил се на Каваците

В Инфекции имат съмнения за ешерихия коли. Непотвърдени засега

66-годишния Атанас Кирилов от хасковското село Сусам почина на 7-ми срещу 8-ми юни в хасковското инфекциозно отделение. Съмненията са, че мъжът е жертва на ешерихия коли, бактерията-убиец, която взе жертви в Германия, след консумация на заразени краставици. Микробиологичните проби още не са излезли. Атанас обаче е бил приет в болницата преди 4 дни с диагноза остра диария, чийто обичаен причинител е ешерихия коли. Друг е въпросът дали е същият щам, който върлува в Германия.

Сигналът е бил подаден от хасковският съдебен лекар д-р Христо Еленски след направена аутопсия на починалия. Според него обаче, клиничната картина и симптомите са били много подобни на германските случаи-остро възпаление на червата с масиран кръвоизлив, както и кръвоизлив в бъбреците. Мъжът е бил лекуван за ентероколит и дори отбелязва известно подобрение, преди рязкото влошаване във фаталната нощ.

Атанас Кирилов най-вероятно се е заразил на общинската база в Каваците, където бил на почивка с роднини, свидетелства съседа му Иван Вълков. След няколко дни там се почувствал много зле и е транспортиран в Хасково. Починалият е бил здрав, бивш атлет и никога не се е оплаквал от стомах, допълва бай Иван.

Има версия, че мъжът е починал от масивен инфаркт, казаха от хасковското инфекциозно отделение. От там призоваха да не се всява паника, защото наличието на бактерията ешерихия коли е често явление в региона. До момента в региона не е открит щамът, който убива в Германия.

Ешерихия коли се съдържа в човешките изпражнения. Тя е част от обичайната флора в червата и рядко причинява аномалии в организма. Най-честото и проявление са така наречените ентероколити, които се проявяват в диария.

За първата българска жертва на върлуващата в Европа зараза, вижте в нашия видеорепортаж

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини