От х:

Днес в x:

ЕС ни оставя извън Шенген

Европейският съюз ще остави България и Румъния извън Шенгенското пространство за близкото бъдеще, въпреки че двете страни са изпълнили необходимите технически критерии, съобщи Асошиейтед прес.

Днешното намерение на вътрешните министри от ЕС е на фона на засилващи се опасения от нелегална имиграция и престъпност на континента.

Шенгенската система за свободно пътуване вече бе нарушена от плана на Дания да възстанови митническите проверки, посочва АП.

Германия разкритикува Дания, че е подкопала един от крайъгълните камъни на европейското единство с планираните гранични проверки.

Решението идва след като вчера с 487 гласа „за”, 77 против и 29 въздържали се депутатите в Европейския парламент приеха на пленарното заседание в Страсбург докладът на Карлос Куельо, в който се казва, че България и Румъния са технически готови да се присъединят към Шенгенското пространство за свободно предвижване.

Тъй като обаче съществува риск от увеличен миграционен поток на българо-турско-гръцката граница, България трябва да предприеме някои допълнителни мерки, както и специален план за действие, който да започне да прилага веднага след влизането й в Шенген.

Освен това страната ни трябва да разработи обща програма с Гърция и Турция, за да могат заедно да опазят една от най-трудните външни граници на Европейския съюз.

Депутатите гласуваха, че на всеки 6 месеца след влизането ни в Шенген и ние и румънците трябва да информираме писмено както Европарламента, така и Съвета за всички проблеми, които възникват при прилагането на допълнителните мерки.

След това решение се очакваше днес Съветът на министрите на вътрешните работи да се изкаже дали приема България и Румъния още сега в Шенгенското пространство или да го отложи.

Прогнозите са, че най-вероятно това ще стане на следващата среща през септември, тъй като все още някои от страните са категорично против разширяването на Шенген с приемането на България и Румъния, а за да се случи това, е необходимо абсолютно мнозинство на всичките държави членки.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини