От х:

Днес в x:

Свързват 1700 касови апарата с НАП-Кърджали

Над 1700 търговци, регистрирани по ДДС, трябва да свържат касовите си апарати с НАП до края на месец септември т.г., съобщиха от офиса на приходната агенция в Кърджали.

Наредбата за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти задължава търговците, която имат регистрация по ДДС, да изградят GPRS връзка със сървърите на НАП по подобие на бензиностанциите, които направиха това през месец януари. До края на март 2012 г. същото изискване трябва да изпълнят всички останали търговци в страната.

В интернет-страницата на агенцията www.nap.bg е публикувана електронна справка, позволяваща на всеки търговец да провери дали използваният от него касов апарат може да бъде модифициран с допълнителен модул или се налага закупуването на нов.

Според агенцията за приходите, електронната връзка на касовите апарати с НАП има потенциал значително да намали сивия оборот в икономиката. С новата система всяко фискално устройство автоматично и без знанието на собственика си ще подава информация за оборота, натрупан в съответния обект.

Паралелно с това има възможност инспекторите на НАП дистанционно по компютърен път да следят продажбите на произволно избран търговец, като по този начин на проверки и ревизии ще бъдат подложени само некоректните дружества.

Системата позволява и автоматизирано следене на средните стойности на оборотите на определени групи обекти и може да сигнализира, ако приходите в определен магазин, например, значително намалеят или се увеличат.

Сумата, която търговците ще заплатят за модифицирането на касовите си апарати или за закупуване на нови, се признава за разход за данъчни цели. От НАП уточняват,че с парите, платени за изграждане на дистанционната връзка, ще се намали облагаемата с данъци основа.

 

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини