От х:

Днес в x:

Китов вкара Хасково в Топ 100 на България

Уникалните стенописи на Алекснадровската гробница

Откритието на покойният български археолог Георги Китов, постфактум направи хасковска община мястото, с един от 100-те най значими национални туристически обекти. Тракийската гробницата край село Александрово ще получи утре своето удостоверение за принадлежност към най-престижния списък на забележителностите на България.

Гробницата край с. Александрово датира от IV в. пр. Хр. и е един от най-ярките паметници на тракийската култура. Открита бе през 2000 г. от прочутия археолог Георги Китов, който почина внезапно 8 години по късно. Откритието му обаче промени историята за тракийските ни прадеди.

Александровската гробница е една от най-монументалните запазени постройки от древността по българските земи. За разлика от други подобни открития, тук са запазени богатите стенописи които променят представите ни за тракийските култове, бит ,въоръжения и нрави.

Сред най-ярките експонати в музея безспорно са откритите в северната част на Сакар планина 98 златни апликации (4500 - 4000 г. пр. Хр.). Заедно със златните накити от Варненския некропол и огърлицата от с. Хотница, те са най-старото обработено злато в Европа.

Значимостта на откритието привлече лудите по историята и традицията японци. Със съдействието на императорското семейство, бяха отпуснати 3 млн долара за изграждане на паметник на тракийското изкуство, който стана факт през 2009-та година.

Типично по български веднага възникнаха скандалите. За да не загуби японското финансиране община Хасково издаде разрешително за строеж върху земя която не е нейна, а на държавата. Искането теренът да се прехвърли към общината се забатачи в бюрокрацията на няколко министерство. Към настоящият момент собственикът е един/държавата/, ползвателят е друг/общината/.

Това на теория не би трябвало да затруднява туристическите дестинации до Александровската гробница. Удостоверението за принадлежността и към най-значимите туристически обекти в страната ще бъде връчено утре лично от г-н Венцислав Удев – изпълнителен секретар на Българския туристически съюз (БТС).

Г.Христов

Георги Китов през 2000-та година, когато за пръв път влезе в гробницата
Древният строеж е почти непокътнат
Китов си спечели прозвището "Българският Индиана Джоунс"
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини