От х:

Днес в x:

Емил Георгиев: Победихме Каолин!

Емил Георгиев (в средата), вляво от него е представителят на "Нова зора" Генко Иванов

„Борбата на „Екогласност“ и меричлерци срещу „Каолин“ приключи с победа. Кариерата край градчето не работи вече от близо месец“. Това заяви на нарочна пресконференция днес в Хасково лидерът на „Екогласност“ Емил Георгиев.

Той обясни, че след подадените многобройни сигнали се установило, че „Каолин“ наистина заграбва частни имоти, че съсипва културно историческото наследство и че трови водата на Меричлери. „Освен всичко друго заради „Каолин“ бе анулирана процедура по обществена поръчка на стойност 50 милиона лева, обявена от ТЕЦ „Марица Изток-3“, а по-късно трите фирми на „Каолин“ бяха отстранени“, добави екологът.

До дружеството било изпратено писмо от министерството на културата, с което ги задължавали да сключат договор с регионалния исторически музей за проучване на тракийските могили в околностите на Меричлери.

„Въпреки победата обаче, въпросът с водата на града остава. Меричлерци все още пият вода от водоноски. Непрекъснато следим качеството на питейната вода. Последните проби от нея показаха наличие на арсен двойно над нормата, а в минералната вода – 12 пъти над нормата. Тези резултати са от април месец“, уточни Георгиев.

Той добави, че е имал среща с областния управител Ирена Узунова. „Ако до 30 юли няма административно решение за нов водопровод, ще организираме гражданско неподчинение“, закани се екологът.

Днешната пресконференция бе съвместна с представители на партия „Нова зора“. Двете формации се споразумели за общи действия на предстоящите местни и президентски избори.

По повод изявленията на лидера на "Екогласност" от "Каолин" заявиха за Haskovo.net, че кариерата край Меричлери наистина не работи.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини