От х:

Днес в x:

Свидетели по делото за джихад се отметнаха в съда

Кадир Кадир (вдясно)

Свидетелите на прокуратурата по делото срещу Кадир Кадир от с. Козлец днес се отметнаха от показанията си, дадени в досъдебното производство. Повечето твърдяха в съдебната зала, че не си спомнят, или пък че било „така, но не точно“. Според обвинението те са били част от групичката, вербувана в радикални ислямистки идеи в Хасково през 2009 година.

Срещу 52-годишния Кадир Кадир е повдигнато обвинение в престъпления срещу държавата и насаждане на омраза чрез религията, както и разпространяването й чрез печатни произведения. От дома му е иззето голямо количество ислямистка литература. Според експертизата на проф. Ибрахим Ялъмов, в нея се призовава към джихад – въоръжена борба срещу всички, които не са мюсюлмани.

До 2009 година Кадир е живял в Турция. Там, според обвинението, става последовател на забранения орден „Хакикат Вакфъ“, основан през 50-те години на миналия век от Юмер Юнгют, който е и автор на повечето от иззетите книги. Според разследването Кадир се е познавал лично с основателя на забранения орден. "Хакикат Вакфъ" в превод означава „Божествена истина“. Самият Юнгют е от сръбски произход и твърди, че е потомък на пророка Мохамед. „Хакикат“ отрича медицинската помощ, кръвопреливането и кръводаряването, както и даряването на органи.

От призованите за днешното съдебно заседание 9 свидетели не се яви само един – Кадир Алиосман. Заради отсъствието си той отнесе глоба от 200 лева от съда, който разпореди и принудителното му довеждане за следващото заседание на 30 септември.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини