От х:

Днес в x:

УНСС Хасково във война, приема вече и колежани

Доц. Лилия Йотова /вдясно/ и заместникът и проф. Веселка Павлова

Има университети, които предлагат на кандидатите облекчени режими за завършване, само да запишат при тях. За това анонсира доц. Лилия Йотова ръководител на УНСС Хасково. Повод за думите и е стартиралата кандидатстудентска кампания. Демографският срив е принудил университетите да предлагат преференциални условия на кандидатите, докато УНСС запазва високият си критерий, което удря по приема им, коментира притесненото ръководство на местният филиал. Те не назоваха кои точно ВУЗ-ове правят саботажа.

Неофициално се говори за университета в Свищов.

Реакцията на Хасковското УНСС е да започне прием на професионални бакалаври. Иначе казано колежани. Те ще бъдат допускани до магистърските програми на базата на оценката от бакалавърският курс-не по-малко от 4.00. Колежаните ще се приемат само в Хасково, в София тази опция не е налична.

„За съжаление повечето хасковлии мислят че сме закрити“ изрази учудване зам-директорът проф. Веселка Павлова. Всъщност УНСС Хасково е единственият център в страната за дистанционно обучение за бакалаври в 5 икономически специалности. В момента по тях се обучават 385 студенти, а първият випуск завършва догодина. Повечето от студентите са от региона, че дори и от други областни градове като Пловдив, София и т.н. Хасковлии кандидатстват в УНСС София.

Дистанционното обучение е по-скъпо за ВУЗ-овете от редовното, а държавата плаща по-малко пари за него, посочи доц. Шулева. На дистанционните студенти се раздават безплатно учебници, помагала и ръководства за самоподготовка. Във всяка дисциплина има 20 учебни часа за консултация и насоки от хабилитирани преподаватели. За удобство, те са насрочени в събота и неделя.

Таксата за дистанционно обучение е 345 лв на година. Приемат се 120 студенти. За приемен изпит, кандидатът може да избира между един от 5 предмета-български, математика, география, история и икономика. Предварителните изпити са тази седмица, редовните на 9-ти юли. Документи се подават до 6-ти юли.

УНСС Хасково запазва и магистърските си програми. Най-новото от тях е специалността здравен мениджмънт, която както се оказа е жизнено необходима за лекарите ако искат да станат началници на отделения.

Семестриалната такса там 520 лв.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини