От х:

Днес в x:

Средното почва с фас на входа на гимназиите

Заклета въздържателка и бивша пушачка разказват наблюденията си

Най-често цигарите се започват при смяна на училището, особено при излизането от основното и влизането в гимназиалното образование. Желанието за по-бърза адаптация в новата среда и стремежът на порасналите деца да бъдат „модерни“, пали първата цигара. Буквално от първия ден в гимназията.

За това признаха ученици доброволци към центъра за превенция на наркотичните вещества. Днес те взеха участие в пресконференция на регионалната здравна инспекция посветена на световния ден за борба с тютюнопушенето 31-ви май.

Само 3-ма от 9-та средношколци обявиха, че никога в живота си не са пушили. На обратния полюс бе девойка, която си призна, че почнала в 8-ми клас, в новото училище. В класа пушили както и всички от компанията. Година по-късно момичето установило че цигарите и влияят зле и ги отказала. Нейна съученичка обаче се опитва да стори това след години редовно палене на цигари. Други от децата признаха, че масово съучениците им пушат както и голяма част от учителите.

И то в престижни хасковски гимназии.

Макар и известно, че проблема е при средношколците, от бившето ХЕИ бяха направили анкета сред децата 6-ти -8-ми клас. Целта била да се установи кога започва тютюнопушенето. Били препитани 500 произволно избрани ученици от хасковските училища. Според психолози на тази възраст желаното от действителното и истината от хвалбата са трудно отделими. Ако трябва обаче безрезервно да се вярва-21 % от 14-15 годишните са пушачи. При това има такива пушещи по над 40 цигари дневно!

Потресаващото е че цели 13 % от анкетираните изобщо не знаят че тютюнопушенето нанася вреда на организма. По признанието на децата, над половината родители са пушачи и това е ключовия фактор за започване на пушене, обобщи водещата анкетата Нина Дравска от РЗИ.

От местната регионална здравна инспекция правят каквото могат, но хасковлии така и не искат да се откажат от цигарите, с тъга обобщи страстният НЕпушач д-р Иван Александров. Само 4-ма души от началото на година, са потърсили съвет за отказване, от специализирания кабинет в здравната инспекция. Като успех от РЗИ отчитат, че в тазгодишният национален конкурс за детска рисунка „Не на цигарите“, 6 годишната Мелек Салиф Сейдани от хасковското ОДЗ 17 е спечелила трета награда в страната.

Г.Христов

Хасковлии не щат да отказват цигарите, обобщава Никотиновата полиция към РЗИ
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини