От х:

Днес в x:

Математиката подплаши 7-класниците, 100 избягаха

Математиката подплаши седмокласниците

107 седмокласници си намериха „уважителни“ причини и не се явиха днес на националното външно оценяване по математика. Изпитът бе и втори задължителен за кандидатстване в профилираните гимназии с прием след 7-ми клас. Въпросните 107, губят всякакви шансове да попаднат там.

1814 седмокласници заседнаха зад чиновете точно в 9 часа и се потопиха в дебрите на геометрията и алгебрата.

Изпитът бе от два модула. В първия, с времетраене 1 час и има 25 въпроси със затворен отговор. Тоест верният е измежду 4 възможни отговора. Шанс за познаване-поне 25%. Точките от този модул са 65. Те важат за формиране на текуща оценка от срока. Може с тях да се кандидатства и за езикови и математически гимназии, но шансовете на седмокласниците само с модул 1 са доста по-малки в сравнение с останалите за втори модул. Той започна в 10.30 и продължава 90 минути. В него учениците трябва да решат 5 задачи. 3 от тях са с отворен отговор, тоест няма познаване-изпитвания сам трябва да открие правилния отговор. В последните 2 задачи пък, кандидатите трябва да изведат цялото решение на задачата. Тези задачи са и най-трудни. Едната е текстова, другата геометрична. Целия втори модул дава 35 точки.

На базата на събраните точки от изпита се формира оценка с която седмокласниците могат да кандидатстват в елитните гимназии. Местата там са 1150. Като се приспадне и неизбежния процент двойки излиза, че по груби сметки, за всеки ученик има запазено място.

Г.Христов

Други все пак се престрашиха
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини