От х:

Днес в x:

Борисов не чете Wikileaks

Премиерът Бойко Борисов обяви, че не чете Wikileaks, защото публикациите били жълти, като препрати журналистическите въпроси по разпространения вчера предполагаем доклад на Джон Байърли от май 2006 г. към американския посланик Джеймс Уорлик. Министър-председателят отрече шефът на „Лукойл” Валентин Златев да е фактор в отношенията ни с Русия, защото България имала балансирана политика и към Москва, и към Вашингтон.

Премиерът каза, че няма да коментира Wikileaks. „Казаха ми от София, говорих с американския посланик, обърнете се към него, ако искате официална позиция на правителството на Щатите”, допълни премиерът.

Борисов допълни, че не чете Wikileaks. „От това, което знам, няма за някого да са написали хубаво нещо, за всички европейски лидери, за всички в България. Знаете, че те публикуват и това, което излиза в жълтата преса или коментари на различни партии, това излиза и в техни грами. Мисля, че години наред сме доказали във всяка една от темите, които са засегнали, безапелационната си борба”, коментира министър-председателят.

Той отрече Валентин Златев да е фактор в отношенията ни с Русия. „Той не само, че не е фактор, а вижте ние сме държава, която съблюдава своя национален интерес. Работим еднакво добре и със САЩ, и с Европейската комисия, и с Русия. Бил съм сигурно толкова пъти в американското посолство, а не си спомням в последните пет-шест години, дори да съм ходил на приемите в руското посолство, което не е правилно, разбира се”, каза Борисов.

Партньорският сайт на Wikileaks „Биволъ” разпространи превод на документа от преди повече от пет години, касаещ Бойко Борисов. В изявление на посолството на САЩ у нас се казва, че въпреки че посолството не може да коментира съдържанието на предполагаемите класифицирани материали, за които се твърди, че са изтекли, оттам биха искали да подчертаят, че САЩ и България имат отлични отношения и че високото ниво на нашето двустранно сътрудничество говори само по себе. Важно е да се има предвид, че дипломатическите телеграми често са предварителни и непълни външнополитически анализи и не трябва да се разглеждат като официални позиции на американската външна политика, се посочва в съобщението на посолството на САЩ.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини