От х:

Днес в x:

Изпитът в 7 клас-единственият, за който няма поправка

Децата очакваха изпита с усмивка

С вариант 3 на изпита по български език и литература започна първият от двата изпита за прием в профилираните гимназии. Вторият, по математика, ще бъде в понеделник. Изпитите съвпадат с националното външно оценяване за 7-ми клас.

Това са единствените изпити, за които няма поправка, коментираха образователни експерти. В системата на родното образование, втори има за матурите, че дори и за университетите. Вече не остана ВУЗ без предварителни изпити. В случай, че оценката там не ти хареса, се явяваш на редовните.

Въпреки важността на момента, 84-те седмокласници на училище Климент Охридски бяха повече от спокойни. Мнозинството споделиха, че разглеждат изпита главно като вход за елитните гимназии, а не като външно оценяване. Затова щели да останат до крайните 3 часа отпуснати за изпита. По регламент, децата могат да излязат още след първия час, когато завършва теста с 25 въпроса от граматиката. Тогава обаче ще трябва да се задоволят с максимум 65 от 100 възможни точки. Вторият модул, който започва в 10 часа е преразказ по неизучаван литературен текст. Той носи 35 точки. На базата на крайният сбор от точки, седмокласниците ще получат оценка с която ще кандидатстват за прием в гимназиите.

Г.Христов

Директорът на "Климент" Гинка Райчева и експертът от РИО Веселина Павлитова отварят изпитния вариант

Веднага след обявяването на темата децата се захванаха за работа
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини