От х:

Днес в x:

Няма клуб - не могат да учат децата на плуване

Децата ще се самообучават на плуване след като държавната програма спря

Липсата на лицензиран клуб по плуване пречи на програми за обучение по плуване на хасковските деца. Това съобщи експертът към спортното министерство Силвия Тенчева на въпрос предвижда ли обучение на малчуганите, като превенция срещу удавяния през летния сезон. Лично г-жа Тенчева е организирала няколко такива програми за Хасково.

Оказа се обаче, че скорошна законодателна промяна е забранила кандидатстването за държавно финансиране на такива проекти, освен ако няма местен клуб регистриран в националната плувна федерация.

На територията на цяла хасковска област няма такъв клуб. В Кърджали, обаче има и от вчера там е стартирала подобна програма.

Така шансът децата да получат някакви плувни умения остава в „Плувното лято“ на общината. Въпреки кризата, оттам са намерили средства да организират обучителна програма и тази година, потвърди спортният експерт в администрацията Бончо Маринов. Началото е от 1-ви юни на комплекс "Фантазия", но обучението ще тече на "Лебеда". Един курс е 10 дни. Предвидени са курсове за 3, 4, 5 и 6 ти клас. Ангажирани са квалифицирани инструктори в лицето на Васко Стайков и Йово Димитров.

До следващият понеделник директорите на хасковските училища трябва да дадат списък на желаещите малчугани. Все още не е известно колко ще струва участие в курса. Миналата година таксата бе 9 лв за дете, а остатъкът до 15-те лева, необходими за хонорарите на инструкторите и наема за басейна, се поемаха от общината.

По-късно през деня, от община Хасково уточниха подробностите със специално прессъобщение. Курсът тази година ще струва точно 15 лв на дете. Графикът на обучение ще е както следва :

• От 01 до 14.06.2011г. – за ученици от III клас

• От 15 до 28.06.2011г. – за ученици от IV клас

• От 29.06. до 12.07.2011г. – за ученици от V и VI клас

Г. Христов

Плувното лято на общината обаче остава
Това ще е единствен шанс малчуганите да научат нещо, което може да им спаси живота
Силвия Тенчева е с вързани ръце-в Хасково няма клуб
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини