От х:

Днес в x:

Облак от пепел се насочва към Франция и Испания

Очаква се облакът от пепел от исландския вулкан да достигне във вторник Шотландия, а в четвъртък - Франция и Испания, съобщи европейската организация за сигурност на въздушния транспорт Евроконтрол, цитирана от Франс прес.

Евроконтрол уточни, че вулканичният облак вероятно ще достигне Северна Шотландия (на 24 май), Западна Франция и Северна Испания (на 26 май). За днес и утре не е предвидено затваряне на въздушно пространство в Европа, с изключение на вече обявеното в Исландия, посочи организацията.

Пепелта от изригващия вулкан в Исландия може да достигне Шотландия към вторник, а други части от Великобритания, както и части от Франция и Испания, към четвъртък или петък, ако изригването продължи със същата интензивност, бяха предупредени авиокомпаниите днес, предаде по-рано Ройтерс.

Предупреждението се базира на най-новите петдневни метеорологични прогнози, но трябва да бъде приемано предпазливо поради несигурността в поведението на вулкана и взаимодействието му с времето, отбелязва агенцията.

Летищата на Исландия бяха затворени днес поради опасения, че пепелта от вулкана Гримсвьотн, който започна да изригва вчера, може да застраши безопасността на пътническите самолети. Тъй като ветровете в момента отнасят пепелта на север, властите смятат, че няма особен риск за по-нататъшни смущения в европейския и трансатлантическия въздушен трафик. Пепелта може да достигне Северна Шотландия към обед във вторник и други части на Великобритания, Западна Франция и Северна Испания към четвъртък или петък, ако нищо не се промени, заявиха метеоролозите.

Вчерашното изригване стана в условията на мобилен въздушен поток с ниско налягане в Северния Атлантик, чието движение не е лесно за предвиждане. Това контрастира със стабилното високо атмосферно налягане по време на миналогодишния криза. Великобритания обмисля дали да изпрати специализиран самолет за мониторинг на концентрацията на пепел, но решение още не е взето, предаде Ройтерс.

Активността на вулкана изглежда намалява доста бързо, съобщи днес говорителка на исландската метеорологични служба, цитирана от Франс прес. Тя посочи, че в началото изригването е било много силно, като вулканът е изхвърлял пепел на височина от 20 километра. Интензивността му обаче е намаляла, като пепелта вече се издига на 10-15 километра. Тя призна, че не може да се направи прогноза как ще се развие обстановката до 24 часа, но изрази надежда вулканът да се успокои.

Според говорителката на исландската метеорологична служба това е най-мощното изригване на Гримсвьотн от един век. Това е най-активният вулкан в Исландия. Гримсвьотн е изригвал девет пъти между 1922 и 2004 г., като четири от случаите са от 1996 г.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини