От х:

Днес в x:

Германия затваря атомните си централи до 10 години

Според германския канцлер Ангела Меркел, цитирана от АФП, 2022 г. е подходяща за затваряне на атомните електроцентрали в страната, предаде БТА.

Меркел приветства плана в този смисъл, предложен от Християнсоциалния съюз (ХСС) - традиционния политически партньор от Бавария на Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера.

В същото време тя уточни, че си дава още малко време - над една седмица, за да излезе с окончателна позиция по въпроса. Правителството трябва да е готово с стратегията си за атомната енергия в началото на идния месец, като одобри съответен законопроект на 7 или на 15 юни, отбелязва АФП.

След аварията в японската АЕЦ "Фукушима 1", причинена от разрушителното земетресение в страната и предизвиканите от него вълни цунами на 11 март, Меркел реши да затвори за три месеца - до средата на юни, седемте най-стари атомни реактора в Германия. Освен това тя постави под съмнение одобреното едва няколко месеца по-рано удължаване на експлоатацията на 17-те германски атомни реактора средно с по 12 години.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини