От х:

Днес в x:

Закопаха зрелостниците с Далчев

Зрелостничка мечтае за Далчев

Стихотворението „Книгите“ на Атанас Далчев е последният 41-ви въпрос в зрелостния изпит по Български език и литература, който стартира точно в 8 часа днес. Въпреки пълната секретност при изтегляне на темата, избрана на абсолютно случаен принцип тази сутрин в 5.40, вестта за лошия късмет споходи родители притеснено пристъпващи пред школата.

126 дванайсетокласници се молеха за късмет по чиновете на Финансово стопанската гимназия в Хасково. Децата още от начало чистосърдечно си признаха, че се страхуват най-вече от текста. По регламента на матурите, той трябваше да бъде литературно интерпретативен текст или есе върху произведение от български автор. Това дава около 1/3 от общия брой точки, които формират оценките от матурите.

Останалите 40 въпроса са със затворени или отворени отговори. При първите, зрелостниците могат да избират между 4 възможни отговора, при вторите отговорът е само един, но трябва да се даде от зрелостника.

„Не сме се готвели предварително. Ще се справим с граматиката, но текст не сме писали от 7-ми клас“, притесняваше се Ралица. Колежката и от предния чин пък ведро допълни, че ако не и се отдава текста, тъкмо ще си тръгне по-рано. Времето навън било толкова хубаво....

9 броя камери дебнеха в стаи с по 14 зрелостника. Директорът Цанко Цанков инструктира квесторите да бъдат строги и внимателни. За голямо облекчение на всички, темите бяха лесно изтеглени от интернет.

За разлика от предишната година, сега изпитната работа се формира на случаен принцип от 30 теми и стотици предварително подготвени въпроси. Какво ще се падне не се знаеше дори и от хората, които са работили по темите, уточни началникът на образователния инспекторат Иван Панайотов. Колкото и да е куриозно, единственият проблем, който можеше да се случи днес бе някое училище да остане без ток и съответно без интернет. Подобен малшанс обаче не сполетя нито едно от близо 60-те училища, приютили 2196 зрелостници в областта.

Малшансът беше Далчев. Предлагаме да се убедите защо, в може би първата ви среща със стихотворението „Книгите“ на Атанас Далчев:

Пред мен е книгата разтворена

и денем, и нощя;

все сам, аз не познавам хората,

не зная и света.

Прилитат и отлитат птиците,

изгрява ден, залязва ден:

аз дните си като странùците

прелиствам уморен.

Години да четеш за чуждия

живот на някой чужд,

а твоят, никому ненужен,

да мине глух и пуст.

До мене ти не стигна никога,

о, зов на любовта,

и аз изгубих зарад книгите

живота и света.

Какво се случи на матурата по български език днес, вижте в нашия видеорепортаж

Г.Христов

Повечето забиха поглед в изпитните листове
Трескаво споделяне на първи впечатления
Други си мислеха за роднините на Далчев
126 зрелостници се явяваха по БЕЛ в икономиката
Имаше и доволни
Директорът Цанко Цанков държи изпитната работа
Изложение на мобилни телефони в стаите
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини