От х:

Днес в x:

Екокатастрофа по река Банска, хиляди риби измряха

Замърсяване вероятно от органичен произход доведе до измирането на хиляди риби по река Банска, сигнализираха наши читатели. Купища риба бяха „отложени“ по бреговете на рекичката край селата Крум и Добрич, убеди се и Haskovo.net. Сред избитите са и стотици малки рибки наскоро излюпени след хвърлянето на хайвера. Размножителния период на рибата продължава от април до юни и дори любителският риболов е забранен в този период.

Това обаче не е спасило рибата по Банска, която е била обект на масирано промишлено замърсяване. Големи количества пяна и нечистотии са потопили реката още в четвъртък. Ситуацията се повторила и след още два дни, в събота, разказват местни хора от Добрич и Крум. Според тях, подобен мор се случва не за първи път и то винаги през пролетта. След това обикновено реката е изпразнена от риба за половин година напред. Местните сочат за виновник хасковската „бирена“ и предприятията в северната индустриална зона, които нямали пречиствателна станция.

Според контролният орган, Регионалната екоинспекция обаче, заподозрян няма. Замърсяването на реката съвпаднало с големите дъждове. Твърде вероятно е прелялата от близките язовири вода да е вкарала отпадъци в Банска. При гниенето им се отделя сероводород който буквално задушава рибата. Именно намалелия кислород във водата е довел до рибния холокост. „Към настоящия момент замърсяването е отшумяло има наличие на жива риба, така че не можем да говорим за масово измиране“ заяви експертът в РИОСВ Любомир Дайновски. Предстои да се обработят резултатите от днешния мониторинг преди изработването на официално становище за причините довели до „мини“ екокастрофата.

Подробности с картина от мястото на събитието и мнението на хората за екокатастрофата, вижте в нашия видеорепортаж

Г.Христов

От моста за село Крум, до село Добрич бе пълно с мъртви риби
За рибарите не остана нищо
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини