От х:

Днес в x:

Линейките до 20 минути на адрес след повикване

Линейките да се отзовават до 20 минути след повикването иска МЗ

Линейките да се отзовават на спешно повикване до 20 минути след подаване на сигнала. Този стандарт ще бъде спуснат на регионалните центрове по Спешна медицинска помощ от министерството на здравеопазването, след като стратегията се приеме от МС. Целта е да се подобри достъпа до медицинска помощ на населението. Засега той се оценява като незадоволителен.

Досегашният стандарт е 30 минути и той е по-реалистичен, коментира д-р Петя Радева началник на регионалният център за Спешна медицинска помощ. Половиният час е изведен от действащото досега съотношение линейки/население. По стандарта, при гъстота на населението от 50 души на кв километър, една линейка трябва да обслужва 700 квадратни километра. Или един екип се пада на население 30-35 хиляди души.

В Хасково е по-благоприятно от средното за страната-една линейка обслужва около 22-23 хиляди души. Най облагодетелствани са в Маджарово, където на един екип се падат 1 800 души.

Близо половината от работещите в ЦСМП в страната са без специалност, заключава анализа на здравното министерство. Положението трябва да се подобри с включването на парамедици и изнесени екипи в достъпа до спешна помощ.

Регионалниата справка показва, че Хасково е около златната среда. От 9 работещи лекари в хасковските линейки, 4-ма са със специалност. 1 е специализант. Такова е и положението в областта. 17 от 36-те лекари са специалисти. Най много са педиатри-5-ма. Изненадващо, цели 3-ма са анестиолози. Това бе най-търсената специалност от местните болници в борбата за акредитация. Хасковският ОАИЛ висеше до последно, а в Харманли успяха да открият такъв едва тази година, след наемането на необходимия брой реаниматори.

При политическа воля, реформите в центровете за спешна помощ трябва да станат факт след 3 години, надяват се от МЗ. Министерството е заложило повече средства за следващите години 150 млн лева. За справка, през тази година, отпусканите пари за линейки са точно два пъти по-малко-75 млн.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини