От х:

Днес в x:

Дебнат за нелегални препарати по растителна защита

Зеленчуците могат да бъдат опасни за здравето ако бъдат третирани с нелегални препарати

Инспекторите от Агенцията по безопасност на храните предупреждават за възможна поява в търговската мрежа на нелегални препарати по растителна защита. Предупреждават се всички хасковски земеделски производители както и търговците на тези продукти за фалшиви препарати които могат да увредят както реколтата, така и здравето на самите земеделци.

Сигналът за възможен внос и разпространение на опасните препарати на територията на България идва от Европейската асоциация за растителна защита.

В тази връзка хасковската агенция препоръчва за земеделските стопани да закупуват препаратите само от регламентираните фирми за търговия на тези вещества. Списъкът е публикуван в сайта на Българската агенция по безопасност на храните.

Земеделците трябва да следят приоритетно за това дали препарата има етикет на български език и дали при продажба, търговецът издава касова бележка и фактура съдържаща името на фирмата производител.

Употреба на фалшиви или нелегални препарати за растителна защита излага на опасност здравето на фермерите, а впоследствие и на потребителите на земеделската продукция, предупреждават контролните органи. Фермерите рискуват и нереализация на продуктите си на пазара и санкции при условие, че в техните плодове или зеленчуци се открият опасни вещества.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини